:

Kásler elutasította, Navracsics megígérte Ajkának a kórházbővítést

Kásler elutasította, Navracsics megígérte Ajkának a kórházbővítést
  • 24.hu
  • 22 Mar, 2022
  • Címkék: #

Korábban már beszámoltunk róla több cikkben, hogy a tapolcai-ajkai választókörzetben (ami az egyik Csataterünk) az egészségügyi ellátás eléggé bekavarhat a választási végeredménybe. Korábban a tapolcai kórház szolgáltatás- és ágyszámcsökkentése okozott balhét, tavaly év végén pedig az ajkai kórház körül forrtak fel az indulatok. Márpedig sokan annak a neve mellé fogják behúzni az X-et április 3-án, aki jól működő egészségügyet tud letenni az asztalra.

Kapcsolódó Ahol a kórház sorsa eldöntheti a választást Az utóbbi időben címlapokra került az ajkai kórház, a környék politikai térképét pedig korábban egy hasonló ügy egyszer már átrajzolta. Igaz az, hogy egy város onnantól város, hogy meg lehet születni és meg lehet halni benne?

Az ajkai kórháznak márpedig volt régen egy fertőző osztálya, aminek épülete alaposan lerohadt, majd végül be is zárták. Az ellenzéki Rig Lajos ? főleg a Covid-járvány utózöngéjeként ? kampánya egyik fontos elemévé emelte Ajka város ezen óhaját: újítság fel az épületrészt és nyissák meg újra fertőző osztályként. Itt jön be a képbe a Népszava friss cikke, ami szerint egymásnak ellentmondó kormányzati-fideszes ígéretek és kijelentések hangzottak el a témában. Navracsics Tibor, a körzet Fidesz-jelöltje nemrég a Facebook-oldalára kitett egy kormányhatározatot, ami az infektológia renoválásának pénzügyi hátterét biztosítja szerinte.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által szignózott szöveg a szentesi és az ajkai kórházzal kapcsolatos beruházások előkészítésével bízza meg ? Pintér Sándor belügyminiszter bevonásával ? Varga Mihály pénzügyminisztert ? írja a lap. A Magyar Közlönyben is megjelent, tehát hatályos határozat szerint a kormány ?egyetért az épület átépítésének, bővítésének és felújításának előkészítésével és megvalósításával?. Schwartz Béla, Ajka ellenzéki polgármestere erre így reagált:

Színjáték.

Ő már tavaly levelekkel bombázta Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, aki az egészségügyért is felel a kabinetben. Schwartz nem hisz a kormánydöntésnek sem, pedig a város telket is felajánlott a bővítéshez. Kásler még február 7-én a következőket írta az ajkai polgármesternek:

Az elmúlt 12 év folyamán szinte teljesen megújult ajkai kórház épülettömb infrastruktúrája, jelenleg kellően tágas és modulárisan átszervezhető ahhoz, hogy minden kihívásnak meg tudjon felelni. A Kórház főépületébe beköltözött infektológiai osztály elhelyezkedése, izolálhatósága a szigorú népegészségügyi előírásoknak teljeskörűen eleget tesz. Tájékoztatom, hogy amennyiben a Kórházban az infektológiai infrastruktúra bővítése szükségessé válik, figyelembe vesszük Polgármester Úr fejlesztésre vonatkozó javaslatát a jövőbeli fejlesztési lehetőségek szempontjából.

Tíz napra rá közölte Navracsics, hogy elkezdődhet a felújítás. Schwartz Béla kampányfogásnak tartja az ígéretet. Pesszimizmusát így magyarázta:

Nem a területért felelős miniszternek kellene legjobban tudnia, mi a terv a kórházunkkal? Ezzel szemben láthatóan még az előterjesztésről sem tudott. Amiről persze pontosan tudjuk, nem jelent semmit, hiszen négy éve is született egy ilyen rendelet, még konkrét összeget is meghatároztak mellé, aztán szépen visszavonták.

Rig Lajos, az ellenzék itteni jelöltje sem bízik a felújításban-bővítésben, szerinte a 2018-as kampányban is megígérték, még pénzösszeget is mellérendeltek, mégse történt semmi. Pont úgy, ahogy az akkor dettó beígért 8-as főúti bővítéssel és a révfülöpi mentőállomással.

The post Kásler elutasította, Navracsics megígérte Ajkának a kórházbővítést first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés