:

6 óra alatt 40 ezer lehetséges vegyi fegyvert találtak

6 óra alatt 40 ezer lehetséges vegyi fegyvert találtak

Az amerikai Collaborations Pharmaceuticals gyógyszergyártó cég a MegaSyn nevű mesterséges intelligenciának adta ki feladatul, hogy gyógyszer-alapanyagok helyett potenciális vegyifegyver-vegyületeket keressen. A kísérlet olyan jól sikerült, hogy az algoritmus alig 6 óra leforgása alatt 40 ezer új, potenciális vegyi fegyvert ?fedezett fel?, köztük több olyat is, amely jelentős mértékben hasonlít a jelenleg ismert legerősebb idegméreghez. Még a kutatók is megdöbbentek, mennyire könnyen ment a munka a mesterséges intelligenciának – írja az IFL Science.

A Nature Machine Intelligence szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint ahhoz, hogy az algoritmus képes legyen vegyi fegyvereket találni, át kellett állítaniuk a prioritásait: a MegaSyn normál esetben jutalmazza a bioaktivitást, azaz azt, hogy a megtalált vegyület milyen jól lép kölcsönhatásba az emberi szervezettel, de bünteti a toxicitást. A kutatók egyszerűen megfordították a toxicitási paramétereket, de megtartották a bioaktivitási jutalmat, és most a gyógyszereket is magasabb pontszámmal értékelték toxicitásuk miatt.

A szakértők azt nyilatkozták a The Verge-nek, hogy ami igazán megdöbbentő volt a kutatásban, az az, hogy milyen könnyen ment minden – az összetevők nagy része bárki számára elérhető, és a toxicitási adatok is nyilvánosak. Éppen ezért

sokáig gondolkodtak azon is, hogy egyáltalán nyilvánosságra hozzák-e a tanulmányt.

Miután a kutatók azt állították be, hogy a mesterséges intelligencia idegméregszerű vegyületeket állítson elő, a VX-et, a valaha készült legerősebb idegmérget javasolta, amelyet Kim Dzsongun testvére, Kim Dzsongnam meggyilkolásához használtak. A VX-et harcászati céllal fejlesztettek ki az 1950-es években, jelenleg a legveszélyesebb mesterségesen előállított vegyiharcanyagok egyike.

TOSHIFUMI KITAMURA / AFP Kim Dzsongnam

A MegaSyn azonban ezt követően még a VX-nél is veszélyesebb anyagokat tervezett. A kutatók kijelentették, hogy bár az eredményeket nem tudják, és ők maguk ?biztosan nem is akarják ellenőrizni?, a MegaSyn által eddig készített prediktív modellek megbízhatóak voltak. Valószínűleg néhány téves pozitív eredmény lesz, mint negatív, ehhez azonban a szintetizálandó vegyület tesztelése szükséges – enélkül nem világos, hogy valójában melyik lehet mérgező.

A kutatócsapat úgy gondolja, hogy ennek az eredménynek jelzésértékűnek kell lennie a mesterséges intelligencia gyógyszeriparban való használatára. Nem kérdés, hogy hamarosan sokkal jobb szabályozásra lesz szükség.

Nagy Nikoletta további cikkei Meglepő, miért kerülhetnek börtönbe ausztrál influenszerekBiden orosz kibertámadásokra figyelmeztetettígy manipulálja Oroszország a Twittert

The post 6 óra alatt 40 ezer lehetséges vegyi fegyvert találtak first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés