:

Meghalt Szkárosi Endre költő, irodalomtörténész

Meghalt Szkárosi Endre költő, irodalomtörténész
  • 24.hu
  • 23 Mar, 2022
  • Címkék: #

Hatvankilenc éves korában meghalt Szkárosi Endre költő, műfordító, kritikus, irodalomtörténész, intermediális művész ? a hírről a Tiszatáj számolt be először, a lap online felületén Bíró József egy képverssel búcsúzott a költőtől.

Szkárosi Endre 1952-ben született, és az ELTE magyar-olasz szakán végzett, ahol a 90-es évek óta olasz irodalmat tanított: előbb docens, majd 2012 novemberétől egyetemi tanár volt. Volt a Mozgó Világ szerkesztőségi tagja, 1983-tól öt évig a Lapkiadó munkatársa volt. 1984-ben megalapította a Szkárosi&Konnektor művészeti koncertszínházat, 1986?1992 között gondozta az Új Hölgyfutár című lap- és revüvállalkozást, amely a hazai párhuzamos kultúra, avantgárd irodalom és művészet nyomtatott, illetve élő színpadi fóruma volt ? írja pályájáról a Wikipedia.

Az 1970-es évek közepe óta publikál verseket, kritikai- és szépírásokat. Az 1970-es évek végétől hangköltészettel és totális koncertszínházzal foglalkozik, a 80-as évek végétől pedig videóköltészettel is foglalkozik. Az 1990-es években az angol Towering Inferno és a magyar Spiritus Noister együttessel zenélt. 2018-tól 2021-ig a Szépírók Társaságának elnöke volt.

Minden, az embert mélyen érintő olvasmányélmény alkotóerővé válik a személyiségben, tehát természetes módon felidézhető, a személyiség részeként megszólaltatható

? mondta egy tavaly nyáron megjelent interjúban, amelyben arról is beszélt, hogy épp az Egy másik ember című emlékiratkötetén dolgozik.

The post Meghalt Szkárosi Endre költő, irodalomtörténész first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés