:
Breaking News

Többen elégedettek a kormányzati járványkezeléssel, mint ahányan nem

Többen elégedettek a kormányzati járványkezeléssel, mint ahányan nem
  • 24.hu
  • 24 Mar, 2022
  • Címkék: #

A magyarok 22,2 százaléka nagyon, 14,1 százaléka inkább elégedett azzal, ahogyan a kormány összességében kezelte a Covid-járványt ? derül ki abból a felmérésből, amelyet a 24.hu megbízásából készített a Závecz Research. Ez 36,3 százalék, kicsivel több, mint ahányan kedvezőtlenül értékelték a kormány munkáját: az ötfokozatú skálán 11,7 százalék kettes, 21,7 százalék pedig elégtelen osztályzatot adott a kormányzati teljesítményre, míg 29,7 közepesen elégedett azzal.

A megkérdezettek átlagosan 3-as osztályzatot adtak a kabinet munkájára ezen a téren ? a Fidesz-szavazók 4,26-ot, az ellenzékiek 2,18-at.

A válaszadók még ennél is jobbra értékelik a korlátozásokkal (kijárási korlátozás, kötelező maszkhasználat, rendezvények tiltása és így tovább) kapcsolatos intézkedéseket. Ezekre 3,5 pontot adtak, ami az ötfokozatú skálán kifejezetten jónak számít. A különféle demográfiai csoportok között nem tapasztalható nagyobb eltérés, kivéve a közép-, illetve a felsőfokú végzettségűek között: az előbbiek 3-ast adtak a kormány munkájára, az utóbbiak viszont egy tized híján 4-est.

A kormány a népítélet alapján a leghatékonyabb munkát az oltások megszervezése terén végezte: a nagyon és inkább elégedettek aránya 56,3 százalék volt. Átlagosan 3,5 pontot kapott a kormány ebben a kategóriában is.

A gazdaság védelmét tekintve ugyan nagyobb (34 százalék) az elégedetlenek aránya, de a nagyon vagy inkább elégedettek aránya ez esetben is több: 36,2 százalék. Az egyes osztályzatokat tekintve azonban a ?nagyon elégedetlenek? többen vannak (24,6 százalék), mint a ?nagyon elégedettek? (22,8 százalék). A legrosszabb osztályzatot a középfokú és felsőfokú végzettségűektől kapta a kormány (egyaránt 2,8 pontot), míg az átlag 3 pont volt.

Annak ellenére, hogy a járvány hazai halálozási adatai nemcsak európai, de világszinten is magasnak számítanak, a lakosság 38,6 százaléka többé vagy kevésbé elégedett a kormány azon törekvésével, hogy minél kevesebben betegedjenek vagy haljanak meg a járvány alatt, 16 százalék pedig közepesre értékelte a kabinet teljesítményét. Érdemes azonban kiemelni, hogy amíg a megkérdezettek 27,1 százaléka nagyon elégedett, 30 százalék nagyon elégedetlen ezen a téren, vagyis ebben a kategóriában a szélsőséges értékelések a jellemzők. A vizsgált kérdések közül csak itt nem érte el az átlagos osztályzat a hármast: 2,9 lett. Jelentős részben azért, mert az ellenzéki szavazók ebből a szempontból tartják a legrosszabbnak a kormány járványkezelését: mindössze 1,7 pontot adtak rá, amíg az oltások megszervezésére 2,7-t.

Az látszik összességében is, hogy a pártpreferencia meghatározó a járványkezelés megítélésénél: a Fidesz-szavazók minden kérdésnél legalább 4,1 pontra értékelték a kormány munkáját (a legkevesebbre a gazdaságvédelemmel elégedettek), az ellenzéki pártok közös listájára szavazóknál viszont 2,7-nél jobb eredményt nem tudott elérni. A pártnélküliek 2,8 és 3 közé osztályozták a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket.

Módszertan

Az adatfelvétel 2022. február 17 és 23. között készült, telefonos módszerrel. A megkérdezettek száma 1000 fő, akik életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint az ország választókorú népességét reprezentálják. A közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb +/- 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeznek az országban.

D. Kovács Ildikó további cikkei Orbánt korruptabbnak, de jobb vezetőnek látjuk, mint Márki-ZaytMárki-Zay Európa-párti, Orbán hazafi ? felmértük, milyennek látják a kormányfőt és kihívójátA többség szükségesnek tartja a miniszterelnök-jelölti vitát, a Fidesz-szavazók negyede szerint is ki kellene állnia Orbánnak

The post Többen elégedettek a kormányzati járványkezeléssel, mint ahányan nem first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés