:

Közlöny: módosult a kis benzinkutak támogatása

Közlöny: módosult a kis benzinkutak támogatása
  • 24.hu
  • 24 Mar, 2022
  • Címkék: #

A kormány módosította korábbi határozatát a kisebb benzinkutak támogatásáról. A cél maradt, a vidéki ellátásbiztonság garantálása. Az Orbán Viktor által aláírt új szabályokat Palkovics Lászlónak azonnal végre kell hajtania.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint az innovációért és technológiáért felelős miniszternek kell gondoskodnia az új  forgalomarányos támogatás nyújtásáról, az alábbiak szerint:

a támogatás három hónapra, 2022. március, április és május hónapokra vehető igénybe, a támogatás alapja a vállalkozás 2021. év március, április és május hónapokban összesen értékesített üzemanyag
mennyiségének 80 százaléka, ha az üzemanyagtöltő-állomás 2021. március 1-jét követően kezdte meg működését, a támogatás alapja a 2021. évi havi átlag üzemanyag értékesítés 80 százalékának háromszorosa, a támogatás összege literenként 20 forintban kerüljön megállapításra, a támogatás előlegként, egy összegben kerüljön kifizetésre a vállalkozás által benyújtott kérelem alapján.

A közlöny megjelenése előtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt közölte, a kormány kitart a benzinárstop mellett, de egyszerűbben, hamarabb teszi elérhetővé a támogatást az üzemanyag-töltő állomásoknak.

A nyitva tartó benzinkutak előre, egy összegben kapják meg a literenkénti 20 forintos hozzájárulást, nem utólagos elszámolás alapján. A pénz akár már jövő héttől megérkezhet az üzemeltetőkhöz. Változatlan maradt, hogy a támogatást igénylő benzinkutaknak  nyitva kell tartaniuk, nem küldhetnek el munkavállalóikat.

A korábbi döntés szerint egy töltőállomás akkor számít kis benzinkútnak, ha a tulajdonos legfeljebb 50 üzemanyagtöltő állomást működtet, az üzemanyag-értékesítésből származó éves nettó árbevétele pedig 2021-ben nem haladta meg az 50 milliárd forintot. A benzinkutasok a kérelmet online formában nyújthatják be pénteken 8 órától egy erre a célra kialakított felületen.

Csütörtökön egyébként tiltakozó akciót tart a kis benzinkutakat tömörítő Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) a Mol székháza előtt. Az FBSZ MTI-nek küldött közlemény szerint többek között parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követeli a benzinárstopra vonatkozó rendeletek szakmai megalapozottságának, hatásainak vizsgálatára.

The post Közlöny: módosult a kis benzinkutak támogatása first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés