:

Bigéék üdvözlik, hogy műtrágya-támogatást kaphatnak a gazdák és a gyártók

Bigéék üdvözlik, hogy műtrágya-támogatást kaphatnak a gazdák és a gyártók
  • 24.hu
  • 24 Mar, 2022
  • Címkék: #

A Nitrogénművek Zrt., mint az Európai Műtrágyagyártók Szövetsége (Fertilizers Europe) magyarországi tagvállalata, üdvözli az Európai Bizottság ideiglenes válságkeretre tett javaslatát, mely lehetőséget ad a tagállamoknak támogatást nyújtani a gazdálkodók és műtrágyagyártók számára. A támogatás szükségszerű lett a jelenlegi kihívások kezeléséhez, mely megoldást nyújthat mind a gazdálkodók megnövekedett költségeire, mind pedig a műtrágyagyártók rendkívüli földgázpiaci kockázataira ? olvasható MTI OTS közleményükben.

2021 szeptembere óta az európai műtrágyaipar az energiapiaci krízis miatt nehéz helyzetbe került. Az Ukrajna elleni invázió és annak gazdasági következményei még tovább súlyosbították a helyzetet. Az európai műtrágyaipar szereplői felhívták a figyelmet a működésük fenntarthatatlanságával kapcsolatban jelentkező kockázatokra és azok kezelésének szükségszerűségére.

Európa ellátásbiztonságára és importfüggetlenségének növelésére már az EU Zöld Megállapodás (Green Deal) javaslatcsomagjainak egyeztetése során is jelentős hangsúlyt fektettünk, aminek fontosságára a jelenlegi gazdasági és geopolitikai környezet további megerősítést adott számunkra ? nyilatkozta Bige Zoltán, a Nitrogénművek Zrt. stratégiai igazgatója. Hozzátette: a válságkeretben szereplő vállalati likviditás biztosításának lehetősége egy olyan erősen szezonális szektorban, mint a műtrágyaipar, kiemelt fontosságú lehet. Igaz, hogy az aktuális tavaszi szezon kihívásain ez a segítség már nem tud könnyíteni, figyelemmel arra, hogy a végrehajtáshoz idő szükséges ? tette hozzá.

Jacob Hansen, a Fertilizers Europe főigazgatója kiemelte, hogy a rendkívüli idők rendkívüli intézkedéseket követelnek. Ezért üdvözli az Európai Bizottság erőteljes és határozott reagálását a mezőgazdaság és különösképpen a műtrágyaágazat stresszes piaci helyzetének kezelésére. Az állami támogatások átmeneti válságkeretére az EU gazdálkodói és az európai műtrágyagyártók támogatása érdekében van szükség, hogy megbirkózhassanak a soha nem látott piaci helyzettel, a rekordmagas gázárakkal és a szakadozó ellátási láncokkal ? tette hozzá.

Az intézkedéscsomag kivitelezésének központi irányítása kulcsfontosságú lesz a kitűzött célok elérése érdekében, hogy a meghatározandó keret ott nyújtson támogatást, ahol a legnagyobb szükség van rá és ahol elengedhetetlen az egyenlő versenyfeltételek fenntartása. Európa alapvető érdeke az erős mezőgazdasági termelőbázis, miközben az iparág és a Nitrogénművek Zrt. is elkötelezett az EU Zöld Megállapodás célkitűzései mellett.

Örömmel látjuk, hogy a Bizottság fellép a globális élelmezésbiztonság megőrzése érdekében is és támogatja az iparág hosszú távú erőfeszítéseit, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák, például a zöld ammónia bevezetését. Egyúttal felismeri annak szükségességét, hogy az európai gazdálkodókat ösztönözni kell a hatékonyabb tápanyag felhasználásra a jobb gazdálkodás és a precíziós mezőgazdasági megoldások alkalmazása révén ? tette hozzá Bige Zoltán.

Kiemelt kép: A Nitrogénművek Vegyipari Zrt. nagy kapacitású műtrágyagyára a Sárréten. 

The post Bigéék üdvözlik, hogy műtrágya-támogatást kaphatnak a gazdák és a gyártók first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés