:
Breaking News

Szintet lépett az energiaitalok kiherélése

Szintet lépett az energiaitalok kiherélése
  • 24.hu
  • 24 Mar, 2022
  • Címkék: #

Szintet lépett az energiaitalok kiherélése ? írta a Magyar Energiaital Szövetség MTI OS közleményében.  Az energiamentes, valamint a csökkentett koffeintartalmú italok megjelenése és energiaitalkénti forgalmazása után már olyan ?energiaital? is van szerintük, amelyből még a víz is hiányzik. A NÉBIH napokban megjelent termék-visszahívása hívta fel a figyelmüket arra, hogy az energiaitalok piacán milyen kreálmányok jelentek meg ? egy ?energiaitalnak? feltüntetett termékben víz sem volt, ami nélkül a terméket a terméket szerintük már italnak sem illene nevezni.

Egy valódi energiaitaltól a fogyasztó két fő dolgot vár el:

adjon energiát, ami főleg a benne lévő cukornak köszönhető, és éberséget, amit a magas koffeintartalom biztosít.

Amennyiben egy ital cukortartalma (azaz energiatartalma) nulla, vagy a koffeintartalma egy kóla szintjével egyenlő, akkor logikátlan, és fogyasztói megtévesztés is lehet, az ilyen italt energiaitalnak nevezni ? állítja a szövetség.

Arra is kitérnek, mi lehet az oka annak, hogy némely gyártó kiheréli a saját ?energiaitalát?. Egyrészt az, hogy az alap összetevők (cukor, koffein) csökkentésével, kihagyásával sok pénzt spórol meg magának, vagy az, hogy így nem kell adót (NETA) fizetnie.

A fogyasztóknak azt javasolják, hogy ha kellő energiát és éberséget várnak egy energiaitaltól, akkor ne csak a nevét nézzék, hanem a csomagoláson feltüntetett összetevőket is ellenőrizzék. Leszögezték, hogy a valódi energiaital az, amelynek

energiatartalma meghaladja a 34 kcal/100ml mennyiséget, koffeintartalma meghaladja a 30 mg/100ml mennyiséget és vitaminokat.

The post Szintet lépett az energiaitalok kiherélése first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés