:

Marina Abramovic Ukrajna megsegítéséért megismétli híres bámulós performanszát

Marina Abramovic Ukrajna megsegítéséért megismétli híres bámulós performanszát
  • 24.hu
  • 24 Mar, 2022
  • Címkék: #

Jótékony célra gyűjt pénzt a világ egyik legismertebb performanszművésze, Marina Abramovic, aki megismétli az Artist is Present című rendkívül népszerű performanszát.

A szerb művésznő 2010-ben ült le egy székre a New York-i Modern Művészeti Múzeumban, hogy aztán három hónapon át napi nyolc órában ugyanezt tegye: az Artist is Present lényege az volt, hogy a múzeumban összesen 716 és fél órán át ülő Abramoviccsal szembe bárki leülhetett, míg a performanszművész csak némán ült és nézte az asztal túloldalán helyet foglaló embereket. Az alábbi videón épp az látható, amikor a művésznő egykori partnere és élettársa, Ulay ül a székbe ? ő volt az egyetlen, aki ki tudta zökkenteni Abramovicot.

Most ezt a híres performanszot ismétli meg, igaz, kicsit más formában: az Artsy oldalán rendezett licitálás győztese április 16-án, a New York-i Sean Kelly Gallery egyik termében ülhet le Abramovicsal szembe, az eseményről pedig az a Marco Anelli készíti majd a fotókat, aki 2010-ben is fotózta az eseményt.

A liciteket holnap délutánig várják, az ebből származó bevétel teljese egészében a Direct Reliefnek, rajtuk keresztül pedig az ukrán egészségügyi ellátás támogatására megy. Abramovic korábban videoüzenetben állt ki Ukrajna mellett.

Kapcsolódó A performanszművészet nagymamája nem pihen (18+) Marina Abramovic az első nő, aki kiállíthatott a firenzei Palazzo Strozziban, ahol számos botrányos vagy meztelenséggel járó performanszát is újra rekonstruálják.

The post Marina Abramovic Ukrajna megsegítéséért megismétli híres bámulós performanszát first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés