:
Breaking News

Meghalt Stephen Wilhite, aki nélkül szomorúbb hely lenne az internet

Meghalt Stephen Wilhite, aki nélkül szomorúbb hely lenne az internet

Március 14-én, 74 éves korában, koronavírus-fertőzés következtében meghalt a GIF formátum atyjaként is ismert Stephen Wilhite. Halálhírt felesége, Kathaleen erősítette meg The Verge magazinnak. Wilhite legmaradandóbb eredménye az internetet jóval vidámabb hellyé varázsoló GIF (Graphics Interchange Format), ami napjainkban szinte minden platformon elengedhetetlen része a kommentmezőknek és az üzenetküldőknek. A formátum az 1980-as évek végén született meg, amikor Wilhite még a CompuServe alkalmazottjaként tevékenykedett.

A GIF eredeti célja az volt, hogy a mainál felfoghatatlanul lassúbb betárcsázós internet korában a szegényes kapacitáshoz mérten jó minőségű, nagy felbontású és színes grafikákat lehessen megosztani egymással az akkor még gyerekcipőben járó hálózatokon keresztül. Érdekesség, hogy bár a legtöbbünk fonetikusan gifnek ejti ki a formátum nevét, de Wilhite még egy 2013-as interjúban elárulta a The New York Times-nak, hogy a helyes kiejtés úgy hangzik, hogy dzsif.

Birkás Péter további cikkei Már 5 GB mobilnetet kínál a Vodafone kétezer forintértA PlayStation 5-ből is készülhet Pro változatVisszatért az Instagram régóta hiányolt funkciója

The post Meghalt Stephen Wilhite, aki nélkül szomorúbb hely lenne az internet first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés