:

Havasi: Magyarország előleget kap az EU egyik újjáépítési alapjából

Havasi: Magyarország előleget kap az EU egyik újjáépítési alapjából
  • 24.hu
  • 24 Mar, 2022
  • Címkék: #

300 millió euró uniós forrás nyílhat meg rövidesen Magyarország számára; Orbán Viktornak az Európai Bizottság elnökéhez címzett levele nyomán a testület lehetővé tette, hogy hazánk előleget kapjon az EU egyik újjáépítési alapjából ? nyilatkozta az MTI-nek csütörtökön Brüsszelben Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Havasi azt mondta, hogy ?a baloldal uniós forrásokkal kapcsolatos hazugságainak ékes cáfolata?, hogy kevesebb, mint egy hét után Orbán Viktor kezdeményezése beindította az Unió gépezetét, és a Bizottság a REACT-EU rendelet módosítására tett javaslatot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy néhány hét múlva Magyarország számára mindenfajta előfeltétel nélkül 300 millió euró forrás nyílik meg ? ismertette a sajtófőnök.

A napokban derült ki, hogy a kormány mégis csak igényt tart arra az uniós hitelre, amelyet tavaly visszautasított, ezért levelet írt Ursula von der Leyennek. A miniszterelnök az említett levélben a kérést azzal indokolta, hogy az Ukrajnában dúló háború példátlan kihívás elé állítja az Európai Unió tagállamait. A biztonsági kockázatokat, a humanitárius válság terheit, a konfliktus gazdasági következményeit és az uniós szankciók negatív hatásait jelentős mértékben az Európai Unió keleti határait védő országok viselik.

Kapcsolódó Orbán már lehívná az uniós hitelt, amit tavaly visszautasított Ezt levélben jelezte Ursula von der Leyennek.

The post Havasi: Magyarország előleget kap az EU egyik újjáépítési alapjából first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés