:

Részletek derültek ki a hazánkban állomásozni készülő NATO-hadtestről

Részletek derültek ki a hazánkban állomásozni készülő NATO-hadtestről
  • 24.hu
  • 24 Mar, 2022
  • Címkék: #

A NATO csúcstalálkozóján nagy siker volt Magyarország számára, hogy a NATO-nak érvényben maradt az az álláspontja, amely teljes mértékben egybevág Magyarország nemzeti érdekeivel,

mondta csütörtök délutáni Facebook-videójában Szijjártó Péter. ?Ez az álláspont az, hogy a NATO nem hadviselő fél a szomszédságban zajló háborúban, nem is akar hadviselő féllé válni és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ez a háború ne eszkalálódhasson, ne terjedhessen túl Ukrajna határain? ? jelentette ki a külügyminiszter.

?Ez nagy siker nekünk?, ismételte meg a tárcavezető, mert a kormány legfontosabb kötelessége az, hogy garantálja, Magyarország maradjon ki a szomszédban zajló háborúból.

Szijjártó azzal kapcsolatban, hogy a NATO döntése alapján a balti államok, Lengyelország, Szlovákia, Románia és Bulgária mellett Magyarországon is lesznek NATO-hadtestek (pontosabban zászlóalj harccsoportok), azt mondta, ez egy fontos döntés. Megjegyezte: ?A magyar zászlóalj harccsoport már korábban létrejött, mi magyarok hoztuk létre, a Magyar Honvédség hozta létre. Ez magyar vezetés alatt áll, eddig is a NATO keretében működött, természetesen, és

most megnyitottuk a lehetőséget arra, hogy ehhez a zászlóalj harccsoporthoz más NATO-tagországok is csatlakozhassanak a saját katonáikkal. Öt ország jelezte eddig a szándékát: az Egyesült Államok, Törökország, Horvátország, Montenegró és Olaszország.

Előreláthatóan ez az öt ország a közeljövőben néhány száz katonát fog delegálni a magyar harccsoportba ? tette hozzá a külügyminiszter. Ezek a katonák a Dunántúlon fognak tartózkodni, a magyar katonákkal együtt, és a honvédségi bázisokon közös kiképzéseken és gyakorlatokon vesznek majd részt a NATO együttműködés keretében. A beszéd végén Szijjártó kijelentette:

A NATO mai csúcstalálkozója a magyar várakozásoknak és érdekeknek megfelelő eredményt hozott.

Orbán Viktor közösségi oldalára ugyancsak kikerült egy videó, amelyben arról beszélt, hogy ?nehéz szülés volt, de sikeres?, és hogy sikerült érvényesíteni a magyar álláspontot és a magyar nemzeti érdekeket. Megismételte, hogy Magyarország nem küld katonákat Ukrajnába és elfogadták, hogy fegyvereket sem küldünk Ukrajnába, és Magyarországon keresztül más sem szállít oda fegyvert.

Ezt azért tudtuk elfogadtatni, mert a NATO-nak az lett a közös álláspontja, hogy a legfontosabb közös NATO-cél az, hogy a háború semmiképpen se lépje túl Ukrajna határait. Ezért elvetettük a légtérzár gondolatát is, egy Ukrajna feletti légtérzár azonos lett volna a légi háborúval, de ez nem fog megtörténni és ez jó hír Magyarország számára.

The post Részletek derültek ki a hazánkban állomásozni készülő NATO-hadtestről first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés