:

A fideszes Bánki Eriket is beidézte a bíróság a pécsi Volvo-gate ügyben, de csak a választás után

A fideszes Bánki Eriket is beidézte a bíróság a pécsi Volvo-gate ügyben, de csak a választás után
  • 24.hu
  • 24 Mar, 2022
  • Címkék: #

A választások után, májusban lesz a hosszú ideje húzódó pécsi buszos korrupciós ügy, a Volvo-gate a következő bírósági tárgyalása.

A Szabad Pécs információi szerint a Kaposvári Törvényszék büntetőtanácsa úgy döntött, hogy ezen a tárgyalásin kihallgatja Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselőt is.

Bánki Erik kihallgatását indítványozta egyébként az ügy sértettje, a pécsi Tüke Busz Zrt. is. A lap szerint a tárgyalási értesítő csütörtökön megérkezett a felekhez.

A pécsi buszbeszerzési botrány lényege, hogy a buszflotta 2015-ös lecserélésekor eredeti ajánlatnál több százmillió forinttal drágábban vásárolt használt Volvo-buszokat a városi tömegközlekedést fenntartó Tüke Busz. Az árkülönbözet egy, a beszerzésben érdemi munkát nem végző közvetítőcégnél csapódott le. Az ügylet 700-850 millió forintos kárt okozott Pécsnek. A korrupciós pénzt Hollandiában akarták tisztára mosni, de egy ottani banktisztviselőnek feltűnt a dolog és nyomozás indult előbb ott, aztán Magyarországon is.

Három ember került a vádlottak padjára, Paiger István Péter (a Tüke Busz korábbi vezérigazgatója), Csengő András (Hollandia egykori tiszteletbeli konzulja) és egy bizonyos Paczek Endre Tibor. Utóbbi egy thaiföldi cég (a Taki Company Limited) képviselője volt, amelynek részére átutaltak 172 millió forintnak megfelelő, a korrupt ügyeltből származó összeget. Paczek Endre Tibor korábban ügyvezetői pozíciót töltött be egy németországi cégben, amelynek Bánki Erik volt a 91 százalékos tulajdonosa.

A bíróság a következő, május 10-i tárgyaláson Bánki Erik mellett még több másik tanút is kihallgat, többek között Paczeket is, aki magát bűnösnek vallva elismerte, hogy pénzmosást követett el.

Őt két korábbi alkalommal is megpróbálta már tanúként kihallgatni a bíróság, de mindkét időpontban beteget jelentett. A férfi azon túl, hogy bűnösnek mondta magát, mindezidáig nem nyilatkozott az ügyben, most azonban tanúként a válaszadást nem tagadhatja meg, legfeljebb azzal háríthatja el, hogy nem emlékszik arra, amit kérdeznek tőle ? írta a Szabad Pécs.

The post A fideszes Bánki Eriket is beidézte a bíróság a pécsi Volvo-gate ügyben, de csak a választás után first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés