:
Breaking News

Itt a terv, hogyan válna le Európa az orosz gázról

Itt a terv, hogyan válna le Európa az orosz gázról

Hosszú távú gázpiaci megállapodást kötött egymással az Európai Unió és az Egyesült Államok az orosz fosszilis energiahordozókról való leválás és az európai energiabiztonság fenntartása érdekében – jelentette be pénteken délelőtt egy az EU és az Egyesült Államok.

A Portfolio beszámolója szerint a megállapodás lényege, hogy

az Egyesült Államok már idén további 15 milliárd köbméter cseppfolyósított földgázt küld Európába a gáztárolók minél magasabb szintű feltöltése érdekében, 2030-ig pedig fokozatosan évi 50 milliárd köbméterre növelik az amerikai LNG-szállításokat,

amellyel párhuzamosan az európai LNG fogadó és szállító infrastruktúrát meg kell erősíteni, közben pedig a 2030-as és 2050-es klímacéloknak is meg kell felelni. 

Putyin fontos bejelentést tett a gázszállításokról

Európa legkésőbb 2027-ig leválna

Az Európában tartózkodó és az ukrán határ közelébe ellátogató Biden a csütörtök esti EU-csúcs után pénteken reggel is találkozott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, majd közös közleményben a gázmegállapodás kereteit. 

Ennek főbb pontjai: 

Az orosz fosszilis energiahordozókról való minél előbbi, legkésőbb 2027-ig tervezett európai leválás egyik fontos iránya lesz, hogy az Egyesült Államok megnöveli az EU felé szállított cseppfolyósított földgáz (LNG) mennyiségét. A tervek szerint már áprilistól még több LNG-t küldenek az amerikaiak, és év végéig ez a többlet szállítás legalább 15 milliárd köbmétert ér majd el. Ez havi 1-2 milliárd köbméterrel több szállítást jelent majd, mivel az évből 8 hónap van hátra. Az amerikaiak már az elmúlt 3 hónapban is rekordmértékűre pörgették fel a világszintű és benne az európai LNG-szállításaikat (összesen havi kb. 11 milliárd köbmétert küldtek a világba, amelyből néhány milliárd köbméter volt havonta az EU-ba érkező mennyiség). Ehhez képest a havi 1-2 milliárd köbméteres plusz rövid távon nem nagy változás, aminek két oka van: már eddig is kapacitásai határán termelt az amerikai LNG-infrastruktúra, másrészt a fogadó oldalon, Európában is vannak korlátok. A megállapodás fontos hosszabb távú része, hogy 2030-ra az amerikaiak évi 50 milliárd köbméterre fogják megnövelni az LNG-szállításukat Európába, amihez európai oldalon további LNG-terminálokat és vezeték kapacitásokat kell majd kiépíteni, környezetbarát módon 

Az EU 27 tagállamának teljes gázfelhasználása 2020-ban 400 milliárd köbméter volt, amiből az orosz import 155 milliárd köbmétert tett ki (39%), és ezt tervezné idén év végéig nagyon optimista feltételezéssel kétharmadával csökkenteni az Európai Bizottság.

Az amerikai LNG-szállítás tehát még a megnövelt volumennel együtt is csak töredékét fogja kitenni az éves uniós gázfelhasználásnak, de a 2030-ra megcélzott évi 50 milliárd köbméteres LNG-szállítás már az akkori gázfelhasználásnak jelentősebb szeletét foglalja majd el.

Az amerikai mellett egyébként várható, hogy a norvég és katari LNG-szállítások is megnőnek majd, illetve egyéb vezetékes kapacitások is fokozódnak/kiépülnek (Algéria, Azerbajdzsán, stb.). Így az orosz gázfelhasználást 2027-re ezek együtteseként igyekszik nullára redukálni az uniós közösség.

Borítókép: Joe Biden / Facebook

Kapcsolódó: 

Én nem temetném Paks II.-t, de az oroszok könnyen eltemethetik magukat a projektben – interjú Aszódi Attilával

Orosz függés vs. megújuló energia Magyarországon: van-e esély a fordulatra?

The post Itt a terv, hogyan válna le Európa az orosz gázról first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés