:

Így menekíti millárd dolláros szuperjachtjait az orosz oligarcha

Így menekíti millárd dolláros szuperjachtjait az orosz oligarcha

Törökország vizein két, több milliárd dollár értékű luxusjacht jelent meg a héten, amelyeknek tulajdonosa Roman Abramovich orosz oligarcha, aki vagyonát igyekszik menteni a nyugati szankciók elől, írja a CNBC.

Eclipse és Solaris

162 méteres hosszával a hatemeletes Eclipse a világ egyik legnagyobb szuperjachtja, kedden dokkolt a törökországi Marmaris üdülővárosa közelében, miután csendben kinavigált az EU vizeiről. A két helikopterleszállóval és két medencével, táncteremmel és egy mini tengeralattjáróval is rendelkező hajó 140 méteres társához, a Solarishoz csatlakozott a partoknál, amely szintén a tulajdonában lévő Chelsea futballklubot éppen áruló Abramovicshoz tartozik.

A bermudai felségjelzés alatt hajózó jachtok értéke egyenként nagyjából 600 millió dollár, így Abramovich 1,2 milliárd dollárt állomásoztat a nem uniós ország partjainál, anélkül, hogy a brit, amerikai, vagy eu-s kormányok bármit tehetnének vagyona befagyasztására, mivel a hajók a parttól számított 12 tengeri mérföldes nemzetközi vízi határon belül vannak, tehát török vizeken.

 „A jachtok gond nélkül hajózhatnak az eu-s, angol és amerikai vizeken kívül” – mondta Benjamin Maltby, a Keystone Law munkatársa is.

Semleges terület az oligarchák számára

Törökország, annak ellenére, hogy elítélte az Ukrajna elleni orosz agressziót, nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen. A két ország diplomáciailag és gazdaságilag is szoros kapcsolatokat ápol, főképp az orosz gázimportot illetőleg, így „Törökország vélhetően nem fog szankciókat bevetni Oroszország ellen” – mondta Emre Peker, az Eurázsia Csoport Törökországra szakosodott vezetője. Éppen ellenkezől, Törökország semleges pozícióba helyezkedett és kész közvetíteni a háborús felek között. Emiatt az orosz oligarchák számára az ország remek célpontnak tűnik vagyonuk kimentésére. „Munkával kapcsolatos dolgokat intézett és talán venni is akat valamit” – mondta egy forrás a Reutersnek Abramovichról, aki a múlt héten Isztambulban szállt meg, tehát nem tartózkodik egyik jachtján sem.

Abramovics már az invázió napján mentette a vagyonát, tudhatott az orosz támadásról

Egyelőre biztonságban vannak, de…

Amíg török vizeken ringatóznak a jachtok, addig vélhetően nem szállíthatják el vagy foglalhatják le őket. Az utóbbi hetekben más vizeken, más orosz oligarchák jachtjait viszont lefoglalták: Alexei Mordashov 65 méteres hajóját például Olaszország partjainál szállította el a hatóság, Igor Szecsin orosz olajbáró 80 méteres jachtját pedig Spanyolországban foglalták le.

Maltby azt is megjegyezte, hogy még a semleges vizeken álló hajók is bajban lehetnek. A Lloyd’s Register két hete jelentette be, hogy nem nyújt többet segítséget orosz járműveknek, az Isle of Man hajózási vállalat pedig elmondta, hogy az érintett jachtokat kiregisztrálja rendszeréből. „Több szervezet is bejelentést tett (…), ami azt jelenti, hogy néhány jacht veszélybe került, vagy épp ismét az eu-s, brit és amerikai hatóságok kereszttüzébe kerülhet, és könnyen lefoglalhatják őket” – mondta Maltby. Eközben a legénység és karbantartó személyzet, a háború elleni tiltakozásuk és a hírnevük védelme érdekében megtagadhatják a luxushajókon való szolgálatot. 

Kapcsolódó:

Nagy nehezen a Chelsea tulajdonosa is felkerült a szankciós listára

 

The post Így menekíti millárd dolláros szuperjachtjait az orosz oligarcha first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés