:

Sting újra felvette az oroszokról szóló hidegháborús slágerét

Sting újra felvette az oroszokról szóló hidegháborús slágerét

Amikor Sting 1985-ben először kiadta a Russians című dalt, a hidegháború már közel negyven éve dúlt, és a dal célja az volt, hogy emberszámba vegye a vasfüggöny mögött élő embereket. A dal nagy sláger lett, de nagyjából egybeesett Mihail Gorbacsov érkezésével, aki az új szovjet pártfőtitkárként később döntő szerepet vállalt a hidegháború lezárásában.

Kicsit kevesebb, mint négy évtizeddel később Oroszország a második világháború óta a legpusztítóbb szárazföldi háborút indította Európában az Ukrajna elleni támadásával, Sting pedig most kiadta a dal újra felvett változatát. Az énekes a dalból származó összes jövedelmét a www.helpukraine.center nevű, ukrán vállalkozók által létrehozott önkéntes raktárközpont javára fordítja, ahová humanitárius és orvosi segélyeket lehet küldeni a világ minden tájáról, írja a Variety.

Sting így nyilatkozott:

Csak ritkán énekeltem ezt a dalt a megírása óta eltelt sok év alatt, mert soha nem gondoltam, hogy újra aktuális lesz. De annak fényében, hogy egy ember véres és sajnálatosan elhibázott döntése alapján megszállt egy békés, fenyegetést nem jelentő szomszédot, a dal ismét a közös emberségünkért való könyörgés. A bátor ukránok számára, akik e brutális zsarnokság ellen harcolnak, és a sok orosz számára is, akik a letartóztatás és bebörtönzés veszélye ellenére tiltakoznak e gyalázat ellen. Mi, mindannyian szeretjük a gyermekeinket. Állítsátok meg a háborút!

A Russians (Guitar/Cello Version) című új feldolgozás, amelyen a csellista Ramiro Belgardt kíséri Stinget, itt lehet meghallgatni:

The post Sting újra felvette az oroszokról szóló hidegháborús slágerét first appeared on 24.hu.