:
Breaking News

Gyerekszülés 50 évesen – beszélgetés nehézségekről, fogadtatásról és karrierről

Gyerekszülés 50 évesen – beszélgetés nehézségekről, fogadtatásról és karrierről

Fejős Éva újságíró, író, 35 könyv szerzője 49 éves korában szülte első gyerekét. Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és kommunikációs vezetője két huszonéves fiú anyjaként, 48 évesen hozta világra kislányát. Tapasztalataikról, a döntéseikre kapott reakciókról és életük megváltozásáról beszélgettek Gólya Ágival, a Forbes újságírójával.

Fejős Éva mindig olyan életet élt, mint amilyet megálmodott magának, elmondása szerint ez nem volt egy szabálykövető élet. Kijelentette: ami biztos, hogy a halogatás nem jó dolog. Szabálytalan életébe és párkapcsolatába is belefért volna a gyerek korábban, de úgy érezte, neki ez még nem olyan fontos, ráér ezzel. Párjának volt már két idősebb gyerek így rá bízta a döntést.

„Az utolsó pillanatban született meg Linda, talán ez is a szabálytalanságot erősíti. Ha tanácsolhatok valamit: ne várjatok sokáig, mert ha nem jön össze, akkor az életeteket felforgató élményről maradtok le. Én például arról már lecsúsztam, hogy Lindának kistestvére születhessen.”

Beke Zsuzsának 22 évesen született az első fia, majd három évvel később a második. A harmadik gyerek utáni igényt a második házassága hozta meg: férje 12 évvel fiatalabb nála, ezért sokan „megvádolták” azzal, hogy csak azért szül ismét, hogy „megtartsa a fiatal férjet” – meséli nevetve.

„A házasságkötésünk előtt deklaráltam, hogy nem akarok több gyereket. Aztán ahogy múltak az évek, megfogalmazódott bennem, hogy nem várhatom el tőle, hogy neki csak miattam ne legyen saját gyereke. Én jöttem elő ezzel, hogy talán meg kellene próbálnunk közösen is”.

Beke Zsuzsa. Fotók: Fekete Csaba

A két felnőtt fia és a kis Gréti között így több mint 20 év korkülönbség van.

A fogadtatás

A fiúk mondhatni, sokkot kaptak a hír hallatán, hogy nekik még testvérük születik. Egyikük levonta a következtetést: ha ez így van, akkor ebben az életben már bármi bármikor megtörténhet. Egyébként amikor együtt vannak, rendszeresen Gréti apukájának nézik őket.

Fiaihoz hasonló módon kellett leülnie Zsuzsának a főnökeivel is. A Richter vezérigazgatója és az igazgatóság alelnöke a hír hallatán feltette a kérdést: na jó, de velünk mi lesz? Zsuzsa ekkorra már kész tervvel állt elő, hogyan fogja megoldani – ebben segítette remek munkabírású helyettese – és ettől a főnökök is megnyugodtak.

Sokan viszont megkérdezték tőlem: Te megőrültél? És a karriereddel mi lesz? Hogy fogsz felkerülni a Forbes-listára három gyerekkel? Felkerültem…..

Reményt adnak

Ami viszont meglepte, hogy amikor közzétette, hogy hogyan alakul éppen az élete, sokszor ismeretlen nők írtak neki üzenetet, hogy reményt ad nekik, hiszen ha ő ezt 49 évesen bevállalta, akkor még nekik is sikerülhet a gyerekvállalás.

Hozzáállás kérdése?

Sok nőnek, aki nem a húszas éveiben fog bele a gyerekvállalásba, problémát jelent, hogy később is bele merjen-e kezdeni. Ahogy a gyerekvállalási idő egyre inkább kitolódott, Magyarországon is megnőtt a koraszülések, nőgyógyászati problémák, veszélyeztetett terhességek száma.

„Biztosan jár ez megnövekedett kockázattal, de sok múlik azon is, hogy az ember hogyan áll hozzá a dolgokhoz: bízom abban, hogy a saját életünket a hozzáállásunkkal is alakíthatjuk” – véli Zsuzsa.

Fejős Éva is hasonlóan élte meg. Ő nem foglalkozott sokat a kockázatokkal. Amikor megjelent nálam egy minimális vérzés, elkezdett utánaolvasni a dolgoknak, ami miatt elkezdték megtámadni a negatív gondolatok.

„Azt mondtam, állj, ez nem én vagyok, én mindig a jóra koncentrálok. Eldöntöttem ekkor, hogy nem akarok tudni ezekről, nem olvastam utána semminek. El is állt a vérzés”

Fejős Éva

Megváltozik az élet

A karrier és a gyerekvállalás párhuzamos menedzselése csak akkor lehetséges, ha az ember segítséget kap. Első két gyerekénél Beke Zsuzsa rengeteg segítséget kapott édesanyjától, kislányánál pedig férje is sokkal inkább kivette részét a gyerek körüli teendőkben.

Ez ma már egy férjtől is elvárható, 25 éve erről még nem volt szó, eretnek gondolatnak számított. ma már ez a normális. A férjem nem várja el, hogy meleg vacsorát rittyentsek minden este: megosztjuk a feladatokat, de kell is a segítség.

The post Gyerekszülés 50 évesen – beszélgetés nehézségekről, fogadtatásról és karrierről first appeared on Forbes.hu.