:

Két hét alatt lebontja a műanyagot ez a tengeri gomba

Két hét alatt lebontja a műanyagot ez a tengeri gomba

Nagy hatásfokkal munkálja meg a polietilént és más műanyagokat egy tengeri gombafaj, amelyet a Kínai Tudományos Akadémia Óceánkutató Intézetének tudósai azonosítottak; egyes műanyagféléket két hét alatt darabokra bont – írja az MTI.

A Szun Csao-min vezette kutatócsapat 2016 óta több mint 1000-féle műanyaghulladékot gyűjtött össze a tengerekből, és e minták egyikén találták a plasztikfaló tengeri gombát.

A gomba hatására a műanyag mintegy négy hónap alatt összezsugorodik, megváltoztatja a színét és apró töredékekre hullik.

Szun Csao-min csapata laboratóriumi körülmények között felgyorsította a gomba szaporodását, és elérte azt, hogy két héten belül apró darabokra bontsa le a poliésztert, a poliuretánt és a biológiailag lebomló műanyagokat. A kutatócsapat kezdeményezte kutatási eredményeik országos szabadalmaztatását – olvasható a Hszinhua hírében.

Becslések szerint évente nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül a világtengerekbe, és mikroműanyaggá lebomolva a globális táplálékláncba, komoly veszélyt jelentve a tengeri ökoszisztémára. A tengeri gombák megoldást kínálhatnak a problémára – vélte a kínai kutató.

Nagy Nikoletta további cikkei Úgy tűnik, az Anonymous nyilvánosságra hozta az orosz központi banktól lopott fájlokatEgy tinédzser lehet a Microsoftot is feltörő hackercsoport fejeAz eddigi legősibb óhéber szövegre bukkantak Izraelben

The post Két hét alatt lebontja a műanyagot ez a tengeri gomba first appeared on 24.hu.