:
Breaking News

Divat és technológia is a mechanikus billentyűzet

Divat és technológia is a mechanikus billentyűzet

Pontosan belőhetetlen, hogy melyik napra esett a csoda, de valamikor a 2010-es évek legelején felkelt sírjából a halott és járni kezdett. Az 1980-as években gyártott nehéz és kattogós IBM Model M billentyűzetek újra divatba jöttek. Előbb csak fórumok születtek arról, hogy hol lehet még ilyen, többnyire régen leselejtezett billentyűzeteket találni, és hogyan lehet őket USB-csatlakozóssá alakítani. Aztán megjelentek a pimaszul felárazott “előszeretett” darabok az Ebayen. Végül pedig már a sajtó figyelmét is felkeltették.

A 2013-as technológiai újságírás egyik alzsenerévé vált a “miért használok egy harminc éves billentyűzetet” jellegű cikkek, amelyeket lehetőleg a vallomásos líra eszköztárával írtak meg. Ódák szóltak a régi billentyűzetek elpusztíthatatlananságáról, a gépelési élményről és arról a géppuska-szerű klattyogó hangról, amit gépelés közben kiadnak. Ezzel pedig el is érkeztünk oda, ahol a lényeg elkezdődik.

A forradalom az IBM Model M újrafelfedezésével kezdődött (Fotó: Nick Bair CC-BY)

Miért klattyog a billentyűzet?

Az újabb fajta billentyűzetek – ilyen előtt ül, ha nem költött rá tudatosan jelentős összeget – rém egyszerűek. A billentyű besiklik, összenyom egy gumiharangot, a harang pedig egymásnak nyomja azt a két-három műanyagfólia réteget, amelyeken áram alatt lévő vezetékek futnak a műanyagra rágőzölt speciális anyagból. Ahol összenyomjuk, ott a megfelelő vezetékek érintkeznek, a billentyűzet pedig ebből tudja, hogy A vagy B betűt ütöttünk. A laptopoknál lehet más a billentyűzet felépítése, de a lényeg ugyanaz: gumiharang, érintkezés. És ez nagyon jó, mert gumit hangosan csak úgy lehet összenyomni, ha az ember üvölt közben. Magyarul, egy új billentyűzet használata mellett aludhat a gyerek, tévézhet a barátunk vagy barátnőnk, és még a kollégánk sem őrül meg a szomszéd asztalnál.

A mechanikus billentyűzet esetében egy gombot nyomunk le, és a lenyomás során záródik az adott betűhöz tartozó áramkör. Azaz két érintkező összeér, áram folyik, és ahogy felengedjük a billentyűt, nem egy gumiharang löki vissza, hanem egy rúgó. Ezeknek az eszközöknek az összessége miatt klattyog a mechanikus billentyűzet. És ezért is nehéz, mert több benne az alkatrész.

Piros, kék, barna és a többi szín

Gyanúsan egyszerűnek tűnik, ugye? Az IBM Model M természetesen Model M marad, bár arról el lehet kedélyes ápolti társaságban vitatkozni, hogy melyik korszakból származik. A mechanikus billentyűzet reneszánsz viszont több tucatnyi különböző kapcsolót hozott, amiknek más a viselkedésük, a hangerejük. Vannak relatív halk és relatív hangos kapcsolók, olyanok, amiket lehet és talán kell is püfölni és olyanok, amik egyszerűen csak hozzák a gépelés élményt.

Vásárlás előtt vehetünk kapcsolótesztelőt is, hogy tudjuk, mit tartunk kényelmesnek

Egy új billentyűzet vásárlása előtt már egészen sok döntést kell hozni. EGyrészt, hogy lineáris, taktilis vagy kattogós kapcsolót szeretne-e. A lineáris végig ugyanolyan billentyűlenyomási élményt ad, a taktilis visszajelzi az ujjunknak, ha leütöttük be betűt, a kattogós meg még kattog is mindehhez. A különböző típusokat persze nem feltétlenül különböző gyártók állítják elő. A német Cherry MX nevű billentyűcsaládjából több típus is létezik, amit a színük által lehet a legegyszerűbben megkülönböztetni. A Cherry MX black egy lineáris darab, a kék kattogós, a barna taktilis. Nehezítésként van még három szín, amik a billentyű leütéséhez szükséges erőben vagy a billentyű által megtett út hosszában térnek el. És ez csak egy gyártó.

Tovább is van, de nem folytatjuk az utat. Aki bele akarja olvasni magát még mélyebben a témába, az az opto-mechanikus kapcsolók irányába indulhat el.

Nem zsebpénznek való vidék

A történet ott nőtte túl a klattyogásba szerelmes írók és programozók köreit, hogy a mechanikus billentyűzetek alkalmasabbak a versenyszerű játékra is. Márpedig ha egy játékos billentyűzete gyorsabban regisztrálja a leütött billenyűket, illetve több egyszere lenyomott billentyűt észlel, az komoly versenyelőnyt jelenthet. A piacon megjelentek a gamer gyártók Cherry MX kapcsolós billentyűzetei, majd idővel megjelentek a saját fejlesztésű kapcsolókkal szerelt típusok is.

Piros Cherry MX kapcsolók (Fotó: HS You // CC-BY-SA)

Amire pedig rá lehet írni azt, hogy gamer, arra rá lehet matricázni egy komolyabb árcédulát is. Az eleve drágább alkatrészekből készült perifériák ára innentől teljesen elszállt. Megjelentek a gameres kiegészítők, mint az állítható színű vagy programozható módon animált led fények.

Mechanikus billentyűzetet lehet 10-15 ezer forintért vásárolni, aki sokat gépel, annak érdemes megpróbálnia. Komoly választék van a 60-70 ezer forintos példányokból, ezek már mindenféle világítással is rendelkeznek. Az sincs nagy bajban, aki százezer forint körüli összeget akar eltapsolni billentyűzetre. És momentán a legdrágább típus, ami az Amazon listáz, az 250 ezer forintba kerül. Ez már nagyjából az az összeg, amiért egy közepes számítógépet vehetett az ember a chipválság előtt, és még most is adnak érte olyat, ami kellően gyors.

FILCO billentyűk 2018-as naptárral (Fotó: Shinji // CC-BY)

Művészet nélkül mit sem érünk

Nem lehet finoman mondani, a billentyűzetek nem kiemelkedően bonyolult eszközök. Nyomtatott áramköri lapra, házra, kábelre és százegynéhány billentyűre van szükség. Különböző dizájnú, kiosztású és extrákat tartalmazó billentyűzetből lehet válogatni akár a Kickstarteren is. Akad olyan, ami gyorsabb gépelést ígér, mint a sorozatgyártott darabok. Más valami MI-s csodaszoftverrel pontosítja azt, amit beírunk. Plusz mindegyiknek van egyfajta kisipari bája.

3D-nyomtatott és festett billentyűk. Az F12 amúgy is felesleges (Fotó: Brett Spangler // CC-BY-SA)

Az igazi üzletet azonban nem a billentyűzettervezés jelenti, hanem a billentyűsapkák tervezése. A kapcsolón, akárcsak egy hagyományos billentyűzetnél, ki lehet cserélni azt a műanyag részt, amin a betűk vannak. Pokemonos, radioaktív szimbólumos vagy mumínos entert szeretne bárki? Természetesen hozzáférhető. Egyrészt 3D-s szobrászok dolgoznak új dizájnokon, másrészt nem tudnak olyan gyorsan újakat tervezni, ahogy egyes kínai gyártók lekoppintják őket. 2022-ben, aki már beleölt pár tízezer forintot egy billentyűzetbe, ami mellett a szerettei nem tudnak aludni, akkor igazán megnyílik előtte az út az önkifejezéshez.

The post Divat és technológia is a mechanikus billentyűzet first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés