:

Májustól drágulhat meg igazán az élet – főleg ezen a két területen

Májustól drágulhat meg igazán az élet – főleg ezen a két területen

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzői szerint az infláció megugrását hozza magával az élelmiszer- és benzinárstop a jelenlegi szabályozás szerinti május 1-i, illetve 15-i vége. A februári 8,3 százalék után az első félévben az infláció 8 százalék felett marad, sőt kedvezőtlen esetben az árindex 10 százalék fölé is emelkedhet – foglalja össze a Népszava.

Az elemzők szerint az infláció tetőzése júliusra várható, a legrosszabb forgatókönyv szerint nyár közepén meghaladhatja akár a 11 százalékot is.

A két éllovas

A jegybank elemzői szerint a legdrasztikusabban 2022-ben az üzemanyagok és a nem feldolgozott élelmiszerek ára fog emelkedni. Az előbbitől éves átlagban 14-28 százalékos drágulást várnak, a feldolgozatlan élelmiszerek ára pedig 11,5-18,5 százalékkal emelkedhet a jegybank szerint.

Az üzemanyagok jelentős emelkedését rövid távon tompítja a május 15-ig meghosszabbított 480 forintos árplafon, ám ezt követően már érvényesülni fognak a piaci folyamatok.Mindeközben a feldolgozatlan élelmiszereknél az ukrán-orosz háború miatt megugró búza- és kukoricaár, illetve az energia- és nyersanyagdrágulás már meg is jelent az inflációban. Az élelmiszerárakat emeli a földgáz árának ötszöröződése is (ami hatással van a műtrágya árára, azt ugyanis földgázból állítja elő a vegyipar).

Egy új, nehéz világ vár ránk

Az MNB múlt héten közzétett előrejelzései szerint (lásd a cikk alján) cudar 2022 vár ránk, a jegybank most már sokkal pesszimistább, mint tavaly év végén volt. A Monetáris Tanács a múlt héten 4,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, a további várható lendületes emelés pedig az eddigiekhez képest jóval gyorsabban fog megjelenni a lakáshitelekben. Arról, hogy a gazdaság miért fog alig növekedni, az élet viszont miért lesz nagyon drága, itt írtunk bővebben.

Az MNB kimondta: nagyon nehéz év lesz 2022. Mi vár most ránk?

Az MNB további inflációs előrejelzései 2022-re (százalékban, forrás: MNB):

Élelmiszerek: 12,1-16,6 (nem feldolgozott: 11,5-18,5; feldolgozott: 12,4-15,7)Ipari termékek: 7,2-8,1Szolgáltatások: 6,1-7,2Piaci energia: 7,3Alkohol, dohány: 5,9Üzemanyag: 14,3-28,4Szabályozott árak: 1,6Infláció: 7,5-9,8

Borítókép: David Clarke // Unsplash

The post Májustól drágulhat meg igazán az élet – főleg ezen a két területen first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés