:
Breaking News

Hogyan jutnak oroszok jó pénzért európai állampolgársághoz?

Hogyan jutnak oroszok jó pénzért európai állampolgársághoz?

Nincsenek könnyű helyzetben azok az orosz állampolgárok, akik menekülnének az egyre inkább diktatórikus országból. Kivéve a vagyonosokat, akik már jó előre gondoskodtak arról, hogy európai állampolgársággal vagy letelepedési kötvényekkel bebiztosítsák magukat egy a mostanihoz hasonló helyzetre. Az uniós országok által az elmúlt évtizedben unión kívüli állampolgárok számára biztosított vízumokat és hosszú távú lehetőségeket összegezte a G7 gazdasági oldal.

A Kommerszant orosz gazdasági napilap március 16-án is közzétett egy cikket, ebben arról tájékoztatta a gazdag oroszokat, milyen opciók léteznek a befektetésért cserébe kapott letelepedési engedélyekre.

A február végén Ukrajna ellen indított háború nyomán kivándorlási hullám indult, március közepéig mintegy 200 ezren hagyták el Oroszországot és a folyamat azóta csak felgyorsult.

Nemzetbiztonsági kockázat, átláthatóság hiánya

Változatosak az egyes országok szabályai, de alapvetően ingatlanvásárlással vagy vállalat alapításával, pár százezer eurós költségű felvásárlásával lehet lakcímet és hosszú távra szóló vízumot kapni, majd általában 5-10 év bejelentett lakcím után már járhat is az állampolgárság.

Az Európai Parlament (EP) számára készült 2021-es tanulmány szerint egy évtized alatt

3 milliárd euró befektetésért cserébe4 ezer orosz kapott eus állampolgárságotés 20 ezren letelepedési engedélyt

A Transparency International évek óta figyelmeztetett az ilyen programok veszélyeire.

Bár Magyarországon 2017-ben vetettek véget a letelepedési biznisznek, a 2010 és 2019 közötti adatok szerint elég eredményes volt a rendszer: minden negyedik uniós letelepedési engedélyt Magyarország bocsájtotta ki.

Vége a dalnak

Az EP kezdeményezte, hogy az oroszokat azonnali hatállyal zárják ki az ilyen programokból, de a jövőben eleve nehezebb lesz ilyen lehetőségekhez jutni. Az Egyesült Királyság megszüntette a régóta kritizált teljes aranyvízum programját, ugyanígy tett Bulgária is. Az országok sorra zárták ki programjaikból Oroszországot.

2025-től az összes ilyen rendszert meg akarják szüntetni.

Mi lesz utána?

Ha valóban megszűnik a letelepedési kötvények és megvásárolható állampolgárságok rendszere, a vagyonosoknak még mindig marad lehetőségük arra, hogy vízummentesen utazzanak be a schengeni övezetbe. Az oligarchák Antigua és Barbuda, Dominika, Grenada, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia és Vanuatu mindegyikén 100-140 ezer dollárért tudnak útlevelet vásárolni.

Borítókép: Zászlók az Európai Bizottság brüsszeli épülete előtt / Guillaume Périgois, Unsplash

Kapcsolódó:

Így menekíti millárd dolláros szuperjachtjait az orosz oligarcha

The post Hogyan jutnak oroszok jó pénzért európai állampolgársághoz? first appeared on Forbes.hu.