:

200 ezer forintot adtak egy régi szódásüvegért, megy a gombfoci és a képeslap is

Képeslapokból évente akár tizenötezer darab is elkel, de pörögnek az antik szódásüvegek és reneszánszát éli a gombfoci (ma szektorlabda néven fut). Egy különleges üveg akár kétszázezerért is elkelhet, a filmes plakátokért pedig egymillió forintot is adnak a gyűjtők.

A járvány kezdete óta nemcsak az aukciósházak nyitottak jobban az online tér felé, a Vaterán is jelentősen megnövekedett a forgalom, de nemcsak a klasszikus gyűjtői cikkek területén – közölte az online piactér a Forbes.hu-val.

Szódásüveg kétszázezer forintért

Nem a szocializmusban használt patronos szifon, hanem még annak elődei állnak a népszerűségi lista élén. Növeli az árat, ha a palack színes, vagy különleges formájú, vagy egyedi kivitelezésű a feje – gyakoriak a kerámiabetétek is. De vannak úgynevezett „fejazonos” példányok, tehát a fejen és az üvegen ugyanaz a felirat (valamilyen trianoni üzenet, történelmi személyiség) jelenik meg. Ettől függően akár kétszázezer forintért is tulajdonost cserélhet egy szódásüveg

Star Wars és Alien – sosem múló rajongás

Poszterek közül a filmesek a legnépszerűbbek, a Csillagok Háborúja első részének 1979-es felvidéki moziplakátjáért például  egymillió forintot is megadnak a gyűjtők, az Alien-sorozat nyolcvanas évekbeli plakátjaiért is több százezer forintot adtak. Magyar filmes alkotások közül Mészáros Márta kultfilmje, a Szép lányok, ne sírjatok! 1970-es filmplakátja kelt el a legmagasabb áron, 191 ezer forintért.

A reklámplakátok közül a 2012-ben becsődölt Malév hatvanas évekbeli reklámjai keltek el a legmagasabb áron, egy-egy darabjáért akár 175 ezer forintot is megadtak tavaly a gyűjtők.  Egy tipikus vásárló eközben csupán durván 3500 forintot költött retró reklámokra, és kicsivel több mint 9 ezer forintot filmes poszterekre a Vaterán.

Ki vesz a még képeslapot?

Az online térben sokan: 2021 eleje óta mintegy 15 ezer farabot adtak el belőlük a Vaterán. Legkelendőbbek az 1945 utáni és a két világháború között kiadott, magyarországi képeslapok fogynak.

Egy átlagos vaterázó 1200 forint körüli összeget költ egy-egy antik képeslap beszerzésére. Jellemzően a képeslap-gyűjtemények találnak gazdára nagyobb összegekért: egy Fedák Sárit, a huszadik század első évtizedeinek ünnepelt primadonnáját ábrázoló, százharminc darabos kollekciót például közel 130 ezer forintért ütöttek le, míg egy első világháborúból származó, 375 darabos kollekció 200 ezer forintért talált gazdára.

Gombfocicsapatból a régiek a vonzóbbak

Évente csaknem másfélezer gombfoci-termék cserél gazdát az online piactéren. A hatvanas és hetvenes években gyártott, a fővárosi klubok (FTC, Dózsa, MTK, Honvéd) játékosainak neveit tartalmazó csapatok a legnépszerűbbek. Egy-egy gombfoci-csapatért az elmúlt egy évben átlagosan közel 10 ezer forintot fizettek a vásárlók, de gazdára talált  250 ezer forintos magyar kollekció  is a Vaterán, amelynek különlegessége az volt, hogy az ötvenes évekbeli magyar csapatokat, így az angolokat 6:3-ra legyőző Aranycsapatot is tartalmazta.

The post 200 ezer forintot adtak egy régi szódásüvegért, megy a gombfoci és a képeslap is first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés