:

Putyin B-terve? Észak-Korea mintájára új ukrán állam jöhet létre

Putyin B-terve? Észak-Korea mintájára új ukrán állam jöhet létre

Az ukrajnai katonai hírszerzés vezetője, Kirilo Budanov vasárnap azt mondta: Vlagyimir Putyin orosz elnök azt fontolgatja, hogy koreai mintára két részre szakítaná Ukrajnát.

Budanov elmondta: Oroszország Kijev körüli hadműveletei kudarcot vallottak, az orosz sereg pedig immáron lehetetlen, hogy megdöntse az ukrán kormányt. Ezért Putyin mostantól inkább a keleti és déli területekre koncentrál.

„Okunk van azt hinni, hogy a »koreai« forgatókönyvet fontolgatják Ukrajnában – magyarázta Budanov. – Azaz az orosz hadsereg a megszállt és nem megszállt ukrán területek közt próbálna demarkációs vonalat kiszabni. Voltaképp kísérletet tennének egy Ukrajna-féle Észak- és Dél-Korea megteremtésére.”

Budanov szerint ily módon tartana ki továbbra is Oroszország amellett, hogy szárazföldi folyosót húzzon az ország és a 2014-ben annektált Krím között. Arra is számít, hogy Putyin próbát fog tenni az oroszok által elfoglalt ukrán területek egységesítésére.

A hírszerzési vezető azt is elmondta, hogy ezeken a területeken már most látnak kísérleteket

„párhuzamos hatóságok” létrehozására,vagy arra, hogy az ott élőket rávegyék az ukrán hrivnyától való megválásra.

Budanov hozzátette még, hogy számít az ukrán nép ellenállására az orosz törekvésekkel szemben. Egyébként a brit védelmi minisztérium hétvégi jelentése is említést tett az ukrán ellenállás hatékonyságáról, pontosabban arról, hogyan bicsaklik bele az orosz haderők alacsonynak tűnő harci morálja.

Már nincs tengeri kijárata Ukrajnának, nem tud hajóval szállítani

A Forbes.hu címlapjáról hozzuk:

Én nem temetném Paks II.-t, de az oroszok könnyen eltemethetik magukat a projektben – interjú Aszódi Attilával

Borítókép: Ukrán katonák egy katonai létesítmény közelében, miközben két autó ég egy kijevi utcán 2022. február 26-én. Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti

The post Putyin B-terve? Észak-Korea mintájára új ukrán állam jöhet létre first appeared on Forbes.hu.