:

Mit keresett magyar vadas és csirkepaprikás az Oscar afterpartiján?

Mit keresett magyar vadas és csirkepaprikás az Oscar afterpartiján?

A Dűne magyar kötődésű látványtervezői Oscar-díján túl más hazai vonatkozása volt az idei díjátadónak: Szántó István, Wolfgang Puck budapesti Spago éttermének vezető séfje jóvoltából csirkepaprikás, vadas, somlói galuska és Eszterházy-torta is szerepelt a magyar idő szerint hétfő hajnali gála utáni parti menüsorában.

Wolfgang Puck 1995 óta felelős a menüsorért, évről évre több mint száz séf dolgozik a keze alá. István révén most először a tradicionális magyar vonal is megmutatkozott.

A Spago neve is ott volt a Michelin-tányéros hazai éttermek tavalyi listáján, vele együtt összesen 18 étterem viselheti ezt az elismerést.

Két új Michelin-csillagos étterme van Budapestnek

800 adag vadas

A magyar séf azt mondta múlt héten a Blikknek: nagyon boldog, hogy immáron ő is bemutatkozhat Los Angelesben. „Olyan ételekben gondolkodtam azonnal, amelyek a magyar konyha emblematikus fogásai – nyilatkozott a lapnak.

István így folytatta:

„Tudtam, hogy nagyon sok biztonsági és logisztikai szempontot kell figyelembe venni. Legyen alapanyag az ételekhez a helyszínen is. Könnyen fogyasztható, kis adagokban, esztétikus tálalással kell elkészíteni ezeket a fogásokat, ráadásul elképesztő mennyiségben. A vadasból 800 adaggal, a többi ételből 350-350 adaggal készülünk. Bár cateringről van szó, de az ünnepélyesség, az elegancia a díjátadó miatt lényeges.”

Az alapanyagok a Santa Monica-i termelői piacról érkeztek, de István itthonról is csempészett be alkotóelemet, magyar fűszerpaprikát.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Spago Budapest (@spagobudapest) által megosztott bejegyzés

Ízelítő a fogásokból

A vadas wagyu marhából készült, ricottával töltött dumplinggal és mustármagos szósszal kínálták;a hagyományos csirkepaprikást hortobágyi módon tésztába tekerték, és paprikaszósz került rá;a somlói galuskát dió alakban tálalták a vendégeknek;mindeközben az Eszterházy-torta a legtradicionálisabb módon jelent meg, hagyományos recept alapján.

„Amikor megkóstoltam István vadas-verzióját, egészen egyszerűen szerelembe estem vele. És biztos vagyok benne, hogy a sztárok is így lesznek ezzel” – mondta a lapnak Wolfgang, akitől korábbi közönségkedvencek is kerültek az asztalra, például fűszeres tonhaltölcsér és füstölt lazacos pizza.

Az idei Oscar nyerteseit ide kattintva olvashatod. Az eseményt némileg beárnyékolta, hogy miközben Chris Rock komikus az egyik kategória felvezetése során Will Smith felesége, Jada Pinkett Smith kopasz frizurájával poénkodott (Pinkett Smith alopeciában, azaz foltos hajhullásban szenved), Will Smith felviharzott a színpadra, kiosztott egy pofont, majd miután visszaült a helyére, káromkodva teremtette le Rockot.

Oscar-nyertesek: történelmi legjobb film, magyar díjazott és egy sokkoló saller Will Smithtől

Borítókép: Wolfang Puck (balra) és Szántó István (jobbra). Fotó: Spago

The post Mit keresett magyar vadas és csirkepaprikás az Oscar afterpartiján? first appeared on Forbes.hu.