:

A „barátságtalan országok” nem fizetnek rubelben a gázért. Az oroszok szerint nincs fizetés, nincs gáz. Most mi lesz?

A „barátságtalan országok” nem fizetnek rubelben a gázért. Az oroszok szerint nincs fizetés, nincs gáz. Most mi lesz?

Oroszország reakciója röviden: ¯\_(ツ)_/¯.

Az orosz elnök még a múlt héten mondta azt a gázszállításról, hogy a „barátságtalan országok” számára (pl. az EU-tagok , az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Japán, Kanada, Svájc, Szingapúr, Ausztrália vagy Ukrajna) számára változtatnak a feltételeken, de továbbra is a korábban megkötött szerződésekben rögzített volumenben és árak szerint szállítja a földgázt.

Csak hát innentől rubelben kérik majd a gáz árát.

Putyin fontos bejelentést tett a gázszállításokról

G7-ek: Egyértelmű szerződéssértés

Az MTI nyomán a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7 csoport kormányai a minap felszólították az országukban orosz energiahordozók importjával foglalkozó vállalatokat, hogy ne fizessenek rubelben az érvényes szerződések alapján Oroszországtól vásárolt földgázért.

Robert Habeck német gazdasági és klímavédelmi miniszter Berlinben azt is bejelentette, hogy a G7-ek soros elnökségét betöltő Németország képviseletében összehívta a hetek energiaügyekben illetékes minisztereit, hogy egységes, összehangolt választ adjanak a Kreml által barátságtalannak minősített országokra vonatkozó rubelalapú elszámolási rendszer bevezetésére.

Az online tanácskozáson teljes egyetértés volt arról, hogy Moszkva lépése az érvényes földgázszállítási szerződések „egyoldalú és egyértelmű megsértése” – mondta a miniszter.

Kiemelte: nyilvánvaló, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a hetek megosztására tör, de a csoport egysége és határozottsága azt mutatja, hogy nem engednek az orosz elnöknek. A G7-ek minden tagja továbbra is érvényesnek tartja az orosz partnerekkel kötött földgázszállítási szerződéseket, és azt az álláspontot képviseli, hogy az országuk érintett vállalkozásainak be kell tartaniuk a szerződéseket. 

Ezért felszólítják ezeket a vállalatokat, hogy “ne tegyenek eleget Putyin követelésének” – mondta Habeck.

Oroszok: Nincs fizetés, nincs gáz

Az amerikai PBS csatorna vendégeként Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov arról beszélt: nem tudja megmondani, mi lesz, ha a nyugat nem fogadja el a múlt héten kiszabott feltételeket. Ugyanakkor az kétségtelen, hogy nem fognak az ügyből „jótékonysági” kérdést csinálni, azaz ingyen gázt biztos, hogy nem szolgáltatnak a nyugat-európai országoknak.

Arra a kérdésre, hogy ha a rubelben nem jutnak közös nevezőre, akkor nemes egyszerűséggel Oroszország elzárja a gázcsapokat, Peszkov csak annyit mondott:

„Nos, attól függ. Nincs fizetés, nincs gáz.”

Kapcsolódó cikk a Forbes.hu-n:

Hosszú háború lesz az orosz külügyminiszter legkedvesebb oligarchája szerint

Borítókép: Martin Adams / Unsplash

The post A „barátságtalan országok” nem fizetnek rubelben a gázért. Az oroszok szerint nincs fizetés, nincs gáz. Most mi lesz? first appeared on Forbes.hu.