:

Agyvizsgáló sisakkal indulnak az űrbe gazdag űrturisták

Agyvizsgáló sisakkal indulnak az űrbe gazdag űrturisták

Beépített speciális EEG-vel ellátott sisak fogja vizsgálni azoknak az űrturistáknak az agyi tevékenységét, akik április 3-án indulnak útnak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az első magán űrutazás keretében.

A Brain.Space nevű izraeli startup által kifejlesztett sisak elsősorban a mikrogravitáció agyra kifejtett hatását vizsgálja. Emellett mintegy 30 egyéb projekt is fut az úgynevezett Rakia-misszió alatt.

Az Axiom Space nevű cég missziója keretében négyen utaznak fel a SpaceX járatán az ISS-re. A tíznapos űrutazáson hárman fogják viselni a sisakot, melyben 460 érzékelő figyeli az agyi tevékenységet, és az adatokat feltölti egy laptopra. Különös figyelmet fordít az abnormális agyi dinamikák észlelésére.

Az űrben korábban is gyűjtöttek már adatokat a szívritmus változására, a bőr ellenálló-képességére, az izomtömegre vonatkozóan, de az agyi tevékenységet még nem vizsgálták – mondta Yair Levy, a Brain.Space vezérigazgatója.

Hasonló projekteket végeztek már korábban a Földön és missziókat követően, ezeknek az adatait össze fogják hasonlítani a sisakok által gyűjtött információval, hogy láthatóvá váljanak az agyi aktivitás Földön és az űrben tapasztalható különbözőségei.

Yair Levy szerint szükség van ezekre a kutatásokra, hiszen karnyújtásra van a Földön kívüli élet lehetősége. A misszió ugródeszkát jelent más intézmények, kutatók és szoftverfejlesztők számára, melyek használhatják az összegyűjtött adatokat.

A sisak. Fotó: Brain.Space

A Brain.Space 8,5 millió dollárt vont be seed (magvető) befektetés révén. Agyi infrastruktúrával foglalkozó cégként együttműködik az izraeli Ben Gurion Egyetem kognitív és agyi tudományokkal foglalkozó tanszékével.

Borítókép: A Brain.Space sisakjai. Fotó: Brain.Space

Kapcsolódó cikk a Forbes.hu-n:

Háború az űrben is: tényleg veszélyben a Nemzetközi Űrállomás?

The post Agyvizsgáló sisakkal indulnak az űrbe gazdag űrturisták first appeared on Forbes.hu.