:
Breaking News

Magyar topmilliárdos: Üzletet csak for fun érdemes csinálni

Magyar topmilliárdos: Üzletet csak for fun érdemes  csinálni

Nem hisz a stratégiában – a józan észben és az összefüggések megértésében annál inkább. A „for fun” csinált üzletről, attitűdökről, fenntarthatóságról és a Forbes-listáról is beszélt Lakatos Péter. Podcast-szemle.

Elindult a Re-Business podcast harmadik évada. Első adásában a műsor házigazdája, Pistyur Veronika, a Bridge Budapest vezetője beszélgetett Lakatos Péterrel, a magyar üzleti élet évtizedek óta megkerülhetetlen szereplőjével.

Lakatos Péter a Videoton Holding társvezérigazgatója-tulajdonosa, de legismertebb érdekeltségei között ott van a Bravogroup, a Masterplast, a Lupa Beach, illetve alapítója és tulajdonosa az Átrium Színháznak is. Legutóbbi becslésünk alapján 96 milliárd forintos becsült vagyonával Lakatos a 17. leggazdagabb magyar.

Megjelent a Forbes legújabb milliárdoslistája – mutatjuk, kik a leggazdagabb magyarok

Nem hisz a stratégiában

Lakatos Péterről köztudott, hogy nem sokra tartja a stratégiát. „Nagyon tisztelem az emberek hitét. Amikor a stratégiáról beszélek, nekem magával a szóval van bajom. Számomra a stratégia az egyház, míg az, hogy mit akarok csinálni, az a hit.”

A stratégiát azért nem szeretem, mert főleg a nagyvállalatok szintjén nagyon sokszor arról szól, hogy kapnak egy dogmát a McKinseytől vagy a Boston Constulingtól. Nagyon okos emberek mondanak valamit, de akárcsak a vallásban, abból indulnak ki, hogy na, ezek a hülyék úgysem találnák ki maguktól, megmondjuk nekik a tutit. Akkor kezdtem el utálni ezt a szót, amikor odajött egy sokadik multinacionális cég és kérdezte, hogy mi a stratégiánk. Elmondtam, hogy nagyjából hogyan gondolkodunk a világról, erre hiányolták belőle a sztereotípiákat.

Nem a gondolkodás hiánya zavarja a dolog mögött, hanem főként a feltétel nélküli elfogadás és az, ha ez rendszerré válik.

Az alapelv a józan ész

A játékszabályaikról Lakatos azt mondta, nekik nem fér bele a nagy rendszerek kialakítása, az, hogy mindenre procedure és workflow legyen kialakítva. Nem rendelkeznek olyan több száz éves tudással, amivel olyan globális céget építhetnének, amely egymillió embert foglalkoztat.

„Nálunk a józan ész az alapelv.”

Attitűdök

A bizalmat kiérdemlő emberekről hozott döntések Lakatos Péter elmondása szerint nem személyesek, ezekről mindig sok emberrel beszélgetnek, a legfiatalabbakat is bevonva.

„Nincs az sehol leírva, hogy a fiatalokat is bevonjuk és hogy hány LMBTQ nő legyen a szervezet hetedik szintjén. A diverzitás tök jó dolog, ha belülről jön. Hiszek abban, hogy az attitűdöket kell megváltoztatni és nem erőszakot tenni.”

Az üzlet értelme

A milliárdos szerint az üzletet egy bizonyos szint fölött csak „for fun” érdemes csinálni. Erre van is egy története, az órásmester sztorija.

„Ha van a Váci utcában valakinek már a nagypapája óta meglévő órajavító műhelye és abból jól megél, de ha kiadná bérbe az üzletet, akár négyszer annyit is kapna, amennyit most keres vele, azzal sincs baj. Mert az egy életmód, egy életforma, ad egy tartást. Ez abszolút nem egy negatív dolog, szükség van erre.

De azt szoktam mondani, hogy aki meg van elégedve, az órásmesterré válik.”

Kérdések és válaszok

Lakatos Péter elmondása szerint egész életében nem találkozott még olyan dologgal, amellyel kapcsolatban kellően nagy szellemi erőfeszítéssel ne váltak volna triviálissá a válaszok.

„Ha valamivel kapcsolatban nem világos, hogy mit kell csinálni, akkor ott a megértéssel van a probléma.”

Forbes-lista

Lakatos a Forbes leggazdagabb magyarokat felsoroló listáján a 17. helyre került idén. Elmondta, ilyenkor a munkatársak vesznek neki egy lapot és bejelölik, hogy hol van benne. Akkor hazaviszi a lapot, aztán két héttel később, mielőtt a kidobandó kupacba kerülne, megnézi, mit is ír róla.

Az üzletember figyeli a trendeket, a változókat, évek óta készít magának táblázatot a „jó cégekről”.

„Aztán abbahagytam, mert jött a Concorde MB Partners (CMBP) és a Forbes mint újság és megcsinálták helyettem, így most már minek” – mondja.

Elkésett döntés vs. késleltetett döntés

Választásait nem választásoknak tartja: adott helyzetben nyilvánvalóan azt gondolja, hogy az a jó lépés. A döntés halogatását rossz dolognak tartja, amennyiben az azt jelenti, hogy az ember később dönt, mint kellene.

De ha okosan úgy alakítod a körülményeket, hogy minél később kelljen dönteni annak érdekében, hogy addigra jobban megismerd a pályát és minél jobb döntést hozhass, azt nevezhetjük stratégiának vagy életfilozófiának.   

A fenntarthatóságról

A fenntarthatóság Lakatos Péter szerint egy „baromi fontos fűszer”, aminek egy nagy dobozban ott kell lennie a polcon, de még fényévekre vagyunk attól, hogy tudjuk, milyen ételekhez lehet használni. „Próbáltam ezt megfogni, megnéztem, a világ nagy cégei meddig jutottak ezzel és nem volt túl meggyőző. Vállalati körben ez egyfajta megfelelési kényszer. Kicsit ijesztő, mert elnyomhatja a meglévő felelősségérzetet”.

„Az, hogy van mit csinálni, nem kérdés. Úgy kell a gyerekeket felnevelni, hogy számukra ez már egyáltalán ne legyen kérdés.”

Majd kialakul a hagyaték

Lakatos Péter szeretne az utolsó pillanatig úgy működni, mintha örökké élne. Az, hogy milyen hagyatékot hagy hátra, majd kialakul, nem szeretné mesterségesen alakítani.

„Valamilyen vagyok, erről az embereknek lesz egy véleményük, amibe nem akarok beleugatni.”

The post Magyar topmilliárdos: Üzletet csak for fun érdemes csinálni first appeared on Forbes.hu.