:

Ukrán milliárdos a Forbesnak: nyerni fogunk, mert az oroszok szétlopták a saját katonaságukat

Ukrán milliárdos a Forbesnak: nyerni fogunk, mert az oroszok szétlopták a saját katonaságukat

Lassú lesz a háború, amit az oroszok elveszítenek, mert az irdatlan mértékű korrupció szétlopta a katonaságot – véli Ukrajna egyik legvagyonosabb családjának sarja, aki 2014-ben vágott bele a tízmilliárdos budapesti magánkórház, a Duna Medical Center beruházásába. Az áprilisi Forbes Kilövés vendégével, Igor Iankovszkyival Galambos Márton főszerkesztő beszélgetett.

Az orosz-ukrán háború és az ebből fakadó humanitárius krízis rányomja a pecsétjét Igor Iankovszkyi üzleti érdekeltségeire is, de a magyar magánkórház-biznisz szárnyalni látszik: idén a 4 milliárd forintos rekordbevételt is elérhetik, mondta az ukrán üzletember a Forbes áprilisi magazinjának megjelenését ünneplő Kilövésen.

Hosszú volt az út idáig, a hatalmas – tavalyi nagyinterjúnknál 13 milliárd forintra becsült – beruházást hamarabb akarták befejezni, az első évük 2016-ban 700 milliós bevétellel zárt.

A legutolsó ismert bevételük azóta 3,4 milliárd forintra duzzadt, ami Iankovszkyi szerint egyrészt a kiemelkedő kommunikációjuk és marketingtevékenységeik, másrészt pedig a kiváló szakembereiknek köszönhető.

Bővülnek is, szeptemberben nyitották meg a Duna Medical Center szülészeti osztályát, ahol az előzetes havi ötven gyermekszületés célszáma helyett már havi hetvenet is elérik.

Persze, hogy fáj, amikor fogy a pénzem, de mindig tudtam, hogy jó üzlet lesz – ezért önti a milliárdokat budapesti kórházába Igor Iankovszkyi

Negyedére lassult az üzlet Ukrajnában, és nagyobb lesz a káosz, mint most az energiaszektorban

Az orosz-ukrán háború következtében keletre azonban már nem ilyen pozitív a helyzet, az ukrán üzletember kitettségei az országban jelentősek. A kelet-ukrajnai, régóta háborús övezetben működő vegyipari vállalatot, a műtrágyagyártó Stirolt már 2010-ben eladták, ezen kívül azonban jelenleg is aktívak az IT-szektorban, a logisztikában, valamint Iankovszkyi tulajdona Ukrajna egyik legnagyobb tojásüzeme is.

Ha a február végi orosz invázió előtti üzleti működést vesszük száz százalékosnak, Iankovszkyi Ukrajnában működő cégeinek működése 75 százalékkal esett, de szerencsére bombázás még nem érte az üzemeit. A vészjósló jeleket, az agrikultúra jelentősségét a szakember a Kilövésen is hangsúlyozta.

Igor Iankovszkyi a sajtónak ritkán nyilatkozik, a Forbes Kilövésen Galambos Márton kérdezte. Fotó: Fekete Csaba

„Sokan azt mondják, nem élhetünk Oroszország nélkül, az viszont nem kerül említésre, hogy az ukrán mezőgazdaság százmillió tonnányit termel. Remélem, mindenki megérti, hogy nyáron vagy ősszel sokkal rémisztőbb lesz a helyzet, mint most az energiapiacon” – mondta Igor Iankovszkyi.

Az üzleti élet azonban természetesen nem állt meg teljesen, sőt az utóbbi időben többen újra kinyitottak. Még pár étterem is újra kinyitott – délután ötig lehet ukrán levest kapni, mondta az üzletember.

A korrupció elmossa az orosz fölényt

Az üzleti és politikai kapcsolatai miatt a Forbes Kilövésen az egyik leginformáltabb ukránként emlegetett Iankovszkyi a háborúval kapcsolatban is nyilatkozott az eseményen. Szerinte hosszú, elnyúlt háborúra lehet számítani, Mariupolban rémes a pusztulás mértéke, a várost szinte biztosan elvesztik. A frontvonalról szerzett információi szerint az oroszok azonban a kijevi és a nyugati területekről visszavonulnak, mert egyszerűen nem tudják folytatni a harcot ezeken a frontokon. Hogy ennek mi az egyik fő oka, az ukrán milliárdos egyszerű elmélettel válaszolt:

Senki sem hitte volna, hogy ekkora az orosz korrupció – de ez az ukránoknak most jót tesz. Fotó: Fekete Csaba

„Szétlopták az egészet. Mindenki az ukrán korrupcióról beszél, és a korrupció természetesen mindenhol jelen van Európában, de azt el sem tudtam volna képzelni, hogy milyen rossz a helyzet Oroszországban. Hál’ Istennek szinte az összes pénzt ellopták a katonaságban. A katonáknak sokszor ételük, lőszerük és ruháik sincsenek.”

Az ukrán haderő így tud védekezni az oroszok ellen, ha a korrupció nem lenne ekkora, nem tudnák megvédeni az országukat, mondta Iankovszkyi. A másik ok, amiért elnyújtott háborúra számít, az az ukrán morál: már lassan nincs annyi fegyver, mint amennyi önkéntes jelentkezik a hazája megvédéséért. Az oroszok pedig keletre és délre fognak koncentrálni a meglepően erős ellenállás miatt.

Oroszország magától fog összeomlani

Iankovszkyit a háború kitörésekor több orosz kapcsolata is szégyenkezve hívta. Az ukrán üzletember szerint azonban az orosz polgárok már tehettek volna a helyzet ellen. „Ez a háború nem most kezdődött, hanem nyolc éve. Ez csak a második hullám. Mindkét ország csak veszít belőle, rengeteg emberéletet követel a háború, és a gazdaság is megsínyli – miért nem csinálnak az orosz polgárok valamit?”

Nyerni fogunk – mondja Iankovszkyi. Fotó: Fekete Csaba

Szerinte lett volna lehetőségük az oroszoknak is fellépni a háború ellen, példaként az ukrán forradalmat említette. „Nem Amerika választotta az elnökünk, az emberek akarták megváltoztatni az életüket. Az oroszok is ezt tehetnék.” A katonai akciókkal szemben is ebben látja a megoldást – a Szovjetunió is hetven év után két nap alatt omlott össze, és ha a szankciókkal megszorongatják az oroszokat, hasonló lehet az eredmény most is.

„Oroszország magától fog összeomlani – mondta Iankovszkyi. – Mi pedig nyerni fogunk. Csak meg kell várni, hogy az ellenség halottjai ellepjék a folyóinkat.”

Kapcsolódó:

Az ukrán milliárdos budapesti kórháza is segít a menekülteknek

Borítókép: Fekete Csaba

The post Ukrán milliárdos a Forbesnak: nyerni fogunk, mert az oroszok szétlopták a saját katonaságukat first appeared on Forbes.hu.