:
Breaking News

Nemcsak a zajt, de a levegőt is szűri a Dyson futurisztikus fejhallgatója

Nemcsak a zajt, de a levegőt is szűri a Dyson futurisztikus fejhallgatója

A porszívóiról híres Dyson bejelentette a Zone nevű fejhallgatóját, ami egyrészt a cég első viselhető eszköze, másrészt elég különleges kütyü, ugyanis a zaj mellett a levegőt is szűri. A gyártó szerint a közel egy évtizedes kutatás és fejlesztés eredményeként született készülék egyszerre kínál megoldást a levegőminőség és a zajszennyezés tipikus városi problémáira.

A Dyson Zone légtisztítós fejhallgató a vállalat légáramlási, szűrési és motortechnológiák területén megszerzett tapasztalatán, illetve a beltéri és kültéri levegő minőségének megértésén alapszik.

A fülhallgatókban található kompresszorok kétrétegű szűrőkön keresztül szívják be a levegőt, az érintésmentes – szájat és orrot takaró – részen keresztül vezetve pedig két sugárban tisztított levegőt juttatnak a felhasználó orrához és szájához. Az orr és száj előtti rész aerodinamikai kialakítása biztosítja, hogy a megtisztított levegő az orr és a száj közelében maradjon és a külső oldalszél a lehető legkevésbé rontson a minőségén. Emellett az aktív zajszűrésnek (ANC), az alacsony torzításnak és a semleges frekvenciaválasznak köszönhetően az ígéretek szerint remek hangzást biztosít, az alkotó szándékainak megfelelően a leginkább élethűen visszaadva a zenét és hangokat, így megkímélve a viselőt a nemkívánatos városi zajoktól.

Nem a pandémia ihlette

A fejlesztés hat évig tartott (tehát az ötlet már jóval a pandémia előtt megszületett), a koncepció kezdetekben egy búvárpipához hasonlító szájrészből és egy hátizsákból állt, melyben a motor és más alkatrészek kaptak helyet. A több mint 500 prototípus kifejlesztése során az eredetileg a tarkónál elhelyezett motorból két kompresszor lett, melyek a fülhallgató kagylóiba kerültek. A búvárpipára hajazó szájrész is átalakult egy korszakalkotóan új, tiszta levegőt szállító megoldás kifejlesztésével: a Dyson állítása szerint hatékony, érintésmentes, szájat és orrot takaró arcpajzs lett belőle, mely úgy biztosítja a tiszta levegőt, hogy nem érintkezik az arccal.

A fülhallgatókban található kompresszorok a levegőt a kétrétegű szűrőkön keresztül szívják be,

melyek a lehető legjobban használják ki a rendelkezésükre álló szűk helyet. A negatív töltésű elektrosztatikus szűrőközeg felfogja az ultrafinom részecskéket, például az allergéneket, valamint a fékport, az ipari égés és az építőipar által kibocsájtott szennyeződéseket. A káliummal dúsított szénréteg felfogja a városi gázszennyező anyagokat, például a nitrogén-dioxidot és az kén-dioxidot. A kompresszor a megtisztított levegőt a viselő orrához és szájához irányítja az érintkezésmentes arcpajzson keresztül, amelynek aerodinamikus kialakítása a viselő orrához és szájához vezeti a megtisztított levegőt.

Dyson A Dyson komolyan vette a tesztelést.

A Dyson először lépett be az audio eszközök világába, és a cég állítása szerint másokkal ellentétben tudományos megközelítést alkalmaztak. A Dyson hangmérnökökből és hangtechnikusokból álló csapata arra törekedett, hogy kiváló – egzakt mérési adatokon és széles körű hangpróbákon nyugvó – hangzásvilágot alkosson. Az eredmény elvileg tiszta, gazdag hangzás és fejlett zajszűrés. A hordozhatósággal járó helyszűke ellenére a Dyson mérnökei egy nagy teljesítményű neodímium elektroakusztikus rendszert fejlesztettek ki. A széles sávú frekvenciaválasz, a pontos bal-jobb egyensúly és az emberi fül által érzékelhetőnél lényegesen alacsonyabb torzítás úgy adja át a hangzást a viselőnek, ahogy azt az alkotók elképzelték.

A készülék passzív csillapítása és az aktív zajszűrés (ANC) az egyedülálló mikrofoncsoporttal kiegészülve csökkenti a nem kívánt környezeti zajokat és motorhangokat úgy, hogy mindenhol – otthon, a munkahelyen és útközben is fejlett zajszűrést biztosít. A nagyméretű fülpárnák a hallgató fülére simulnak, a habsűrűséget és a fejpánt szorítóerejét pedig a kényelmet és az optimális zajcsökkentést szem előtt tartva alakították ki a mérnökök.

Kapcsolódó Kipróbáltuk a ventilátort, ami úgy néz ki, mint egy dimenziókapu Az ára egészen elképesztő, cserébe viszont jóval többet tud a hűsítésnél.

Minden fejforma egyedi, ezért a Dyson első viselhető eszközénél a kényelemről is gondoskodniuk kellett. A fej és az arc geometriájának részletes feltérképezésével a mérnökök adatokat nyertek arról, hogy miként illeszkedik és hogyan viselkedik a Zone a különböző fejformákon – ez alapján határozták meg a fejpánt szorítóerejét, az arcpajzs kialakítását és anyagát, a készülék állíthatóságát és még sok minden mást. A mérnökök a lónyereg formájából és kialakításából merítettek ihletett: úgy tervezték meg a készüléket, hogy a súlyt a fej oldalára, ne pedig a fej tetejére helyezze. A nyereg jellemzően a ló gerince fölött ível és így a terhelést a gerinctől balra és jobbra lévő területekre osztja el: ezt a megoldást alkalmazták a fejpánt központi párnájánál is.

Te felvennéd?

A Dyson Zone futurisztikus, meglepő, kétségtelenül egyedi fejhallgató, bár a magunk részéről (egyelőre) nem tudjuk elképzelni, hogy valaha egy ilyenben lépnénk ki az utcára. Annyi biztos, hogy a készülék kereskedelmi forgalomba kerül, ugyanakkor arról nincs hír, hogy itthon bekerül-e a boltokba a gyártó újdonsága.

Birkás Péter további cikkei Itt a PlayStation válasza az Xbox Games Pass szolgáltatásraNem kapkodnak az emberek az olcsó iPhone utánA Synologyval már NAS nélkül is lehet biztonsági mentése a Windowsról

The post Nemcsak a zajt, de a levegőt is szűri a Dyson futurisztikus fejhallgatója first appeared on 24.hu.