:

Feje tetejére állt a világ. Hol van biztonságban a pénzed? – öt állítás az áprilisi Forbesból

Feje tetejére állt a világ. Hol van biztonságban a pénzed? – öt állítás az áprilisi Forbesból

Harcias időkben készült gigaösszeállítás pénzügyileg is felborult világunkról – ez az áprilisi Forbes címlapsztorija. Körüljártuk, miért lett vége az infláció nélküli nyugodt gazdasági növekedés évtizedének, hogy mit hoz a trendforduló, érkezik-e a stagfláció, és van-e az inflációkövető állampapírnál jobb megoldás. Ajánló.

Megjelent az áprilisi Forbes, benne egy tizenöt oldalas összeállítás a körülöttünk körvonalazódó gazdasági válságról, amit a covidjárvány után a háború is tetéz, és aminek látványos tüneteként elszálltak az energia- és élelmiszerárak, hetek óta csapkodnak a tőzsdék, március 7-én megnézte a 400 forintot is az euró árfolyama, és közben felerősödtek a kétszámjegyű inflációtól és a gazdaság jelentős lassulásától való félelmek.

Az elmúlt hetekben tucatnyi közgazdásszal, üzletemberrel és elemzővel beszéltük át a helyzetet, köztük

Szabó Lászlóval (Hold Alapkezelő),Jaksity Györggyel (Concorde),Móricz Dániellel (Hold),Bod Péter Ákos volt jegybankelnökkel,Király Júlia korábbi jegybanki alelnökkel,Szalay-Berzeviczy Atilla volt tőzsdeelnökkelés Hegedüs Éva bankárral.

Továbbá készítettünk interjúkat Péterffy Tamással, a leggazdagabb magyar származású milliárdossal és Füzesi Attilával, a még a szovjet idők Moszkvájában meggazdagodott ismeretlen magyar milliárdossal.

Most öt hangsúlyos állítást hozunk a címlapsztoriból.

Ez messze túlmutat Oroszország letérdeltetésén – Szalay-Berzeviczy Attila szankciós hadviselésről, az első világháború leckéiről és a dráguló életről

A buborékról, ami kipukkant

„Ami a covidpánikot követő tőzsdei visszapattanás idején, 2020-21-ben zajlott, abban megvolt a klasszikus buborék minden tünete. Ez 2021 tavaszán durrant ki, előbb a mániapapírok, utána a drága techcégek piacán, majd terjed lassan tovább az old economy felé. Ez már nem a buy the dip esete, nagyobb volatilitás, magasabb kockázati prémiumok jönnek, és a jövő inkább a reáleszközöké.” (Móricz Dániel, Hold Alapkezelő, befektetési igazgató)

A pánikreakciókról

„2022 a visszatérő pánikhullámok éve lehet, az egynapos pánikreakciókat egyhetes nyugalom követheti, aztán minden kezdődik elölről. Ez a háború végéig így lesz, utána lassú megnyugvás jöhet.” (Király Júlia, közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke)

A globális piac szűküléséről

„Nagyobb készletekkel fogunk működni, töredezettebb lesz a világ. Például a Facebooknak se lesz globális a piaca, maradnak neki a nyugati és a fejlett világgal szövetséges semleges országok.

De lesz külön Facebookja minimum Kínának, Ororszországnak.

A teljes globális piac le fog szűkülni, klikkek alakulnak ki.” (Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke)

Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke az áprilisi Forbes magazinról szóló Forbes Kilövés színpadán. Fotó: Fekete Csaba

A tőzsdei lehetőségekről

„Minden válságos helyzetnek egyszer vége van, ennek is vége lesz, és visszatér a növekedés. Ezért a korábban kinézett részvényeket olyankor kell fokozatosan összevásárolgatni, amikor pánik van, és mindenki elfordul tőlük. De ez nem egyszerű, mert a piaci hangulattal szemben cselekedni nagy lelkierőt feltételez.” (Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke)

Az elérhető hozamokról

„Ami hátszél fújt, akár szembeszéllé alakulhat át.

Persze ettől még, ha jó biciklis vagy, fel tudsz tekerni a hegyre, csak sokkal nehezebb lesz.

Nem ilyenkor szoktak világcsúcsokat elérni.” (Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke)

További elemzések, összefüggések és konkrét befektetési tippek az áprilisi Forbesban. Lapozz bele a magazinba!

Kapcsolódó cikk a Forbes.hu-n:

Ukrán milliárdos a Forbesnak: nyerni fogunk, mert az oroszok szétlopták a saját katonaságukat

The post Feje tetejére állt a világ. Hol van biztonságban a pénzed? – öt állítás az áprilisi Forbesból first appeared on Forbes.hu.