:

A klímaváltozás-tagadás felé tereli a Facebook a szkeptikusokat

A klímaváltozás-tagadás felé tereli a Facebook a szkeptikusokat

A Facebook a klímaszkeptikusokat az egyre szélsőségesebb dezinformációs és összeesküvés-elméleteket felvonultató csoportok felé taszítja – derül ki egy emberi jogi szervezet kutatásából. A Global Witness szerint a Facebook algoritmusa inkább felerősíti a kételyeket, semmint a megbízható információk felé tereli azokat, akik egyébként is kétkednek a tudományos konszenzusban – írja a BBC.

Ez már csak azért is érdekes, mert a Facebook saját bevallása szerint igyekszik gátolni az álhírek terjedését.

A Global Witness kutatói két teljesen semleges, klímaszkeptikus profilt készítettek: Jane-t és Johnt, akik először csak elismert tudományos szervezeteket követtek be. Ezután követték, mit javasol a Facebook algoritmusa a két fióknak.

Jane elé hamarosan olyan tartalmakat rakott a Facebook, amelyekben tagadják az ember által előidézett klímaváltozást, ide értve azokat az oldalakat is, amelyek ezt egyszerű összeesküvés-elméletnek nevezték, és a hatásainak enyhítésére irányuló intézkedéseket támadtak. A példák közé tartoznak azok a bejegyzések, amelyek a zöld mozgalmat az emberiség rabszolgasorba taszításával vádolják, az ENSZ-t pedig egy tekintélyelvű rezsimnek nevezték, amelynek kevésbé hiteles, mint Tapsi Hapsi.

A kutatók modellezések során lájkoltak egy klímaváltozással kapcsolatos álhíreket terjesztő oldalt Jane profiljával, majd ezt kétszer megismételték, minden esetben olyan oldallal, amelynek legalább 14 ezer követője volt, és klímával kapcsolatos összeesküvés-elméleteket terjesztett. Voltak olyan modellek, amelyek során Jane egy „ I Love Carbon Dioxide”, vagyis „Szeretem a szén-dioxidot” című oldalt is lájkolt.

A kutatók szerint a kezdetektől fogva körülbelül két hónapon keresztül Jane-nek egyre több összeesküvés-elméletes és tudományellenes tartalmat ajánlott a Facebook. Az összes ajánlott oldal közül egyetlen volt olyan, amelyen nem volt klímaváltozással kapcsolatos álhír fellelhető.

Kapcsolódó Melegágya lett a Facebook a klímaváltozás-tagadásnak Egy friss jelentés szerint akár a COP26 konferenciát is veszélybe sodorhatja a jelenség.

Még nagyobb probléma, hogy az oldalak és tartalmak kétharmadán nem volt jelzés azzal kapcsolatban, hogy álhíreket vagy megalapozatlan információkat tartalmaz, és nem is terelte a felhasználót a Facebook klímaváltozással foglalkozó információs központja felé, amit tavaly hoztak létre pontosan ebből a célból.

John felhasználói profilja ezzel szemben az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi testületét lájkolta először, számára csak megbízható forrásokat dobott fel a Facebook később.

Az idő elteltével John ugyanúgy hiteles híreket, Jane pedig összeesküvés-elméleteket kapott ajánlásként. Korábban kimutatták, hogy a Facebook-algoritmus más területeken, például a nemi alapú bántalmazáson keresztül is buborékba küldi a felhasználókat.

A kutatók felhívták a figyelmet: a Facebook nem csupán egy semleges online tér, ahol a klímaváltozással kapcsolatos dezinformáció létezik, hanem proaktívan a felhasználók elé tolja az ilyen nézeteket.

Nagy Nikoletta további cikkei Ijesztő, mennyire befolyásolják az embereket az áltudományokLeállt az Orosz Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség weboldala, hackerek törölhettek le róla minden adatotÖt álhírgyártó botfarmot leplezett le Ukrajna

The post A klímaváltozás-tagadás felé tereli a Facebook a szkeptikusokat first appeared on 24.hu.