:

Térképre rakták azt a több mint ezer ingatlant, amitől ingyen szabadult meg az állam

Térképre rakták azt a több mint ezer ingatlant, amitől ingyen szabadult meg az állam

Nincs egy éve, hogy a kormánypártok javaslatára a parlament megszavazta számos állami kézben lévő vagyonelem (részvények, és főleg ingatlanok) kiszervezését. Most térképre rakták, hogy mi került ki a köztulajdonból magánkézbe. 

Mi történt? 

Korábban be nem jelentett és egyeztetés nélkül végigvitt privatizáció eredményeként számos állami intézmény, ingatlan, eszköz került speciális jogállású magánalapítványokhoz szűk egy éve. A K-Monitor most térképre rakta, hogy a kiszervezett állami vagyon ingatlanportfóliójából mely darabok kerültek ingyen magánkézbe, így böngészhető, hogy melyek és hol vannak ezek.

Az egyes vagyonelemek külön-külön is böngészhetőek. Forrás: K-Monitor/Eltették

A kulcs 

Közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány – ezt az új szervezeti formát, jogi személyt hozta létre a kormány, rövidítve ezek a KEKVA-k. Bár a névből arra is következtethetnénk, hogy ezek is állami fenntartású szervezetek, valójában nem, a KEKVA-knak ingyen átadott állami vagyonelemek magánkézbe kerültek, a tulajdonosi jogokat pedig a KEKVA-k kuratóriuma gyakorolja. A kuratóriumokba a vagyonátcsoportosítást végrehajtó kormánypárthoz közel álló emberek kerültek, és jópár milliárdos is.

A KEKVA-k portfóliójába került vagyonelemek felett az állam már nem gyakorol kontrollt, ide került szinte a teljes magyar felsőoktatás, de olyan stratégiai fontosságú magyar vállalatok állami részvénypakettje, mint a Mol vagy a Richter.

Az állam nem engedte el teljesen a kiszervezett vagyonelemeket, mert azok finanszírozásába továbbra is beszáll, sőt a törvény azt is előírja, hogy a mindenkori költségvetés tervezésekor előresorolt tényező kell legyen az alapítványok finanszírozása.

Nagy szám

A korrupciókutató K-Monitor térképe 23 közérdekű vagyonkezelő alapítvány, több mint 1400 ingatlanját tartalmazza. A térkép itt böngészhető. 

Háttér 

A magyar (magán)tulajdonlás viszontagságos története újabb elemmel bővült tavaly áprilisban: a kormány ugyanis speciális jogállású alapítványokba szervezte ki az állam alól az oktatás, a kulturális élet, az egészségügyi és mezőgazdasági szektor fontos intézményeit, ingatlanjait, különböző eszközeit, illetve jelentős részvényvagyonnal gazdagította az így létrejött entitásokat.

The post Térképre rakták azt a több mint ezer ingatlant, amitől ingyen szabadult meg az állam first appeared on Forbes.hu.