:

Lecsapoltam a miniszter medencéjét, majd egy parkban ücsörögtem – bilincsben vittek be az őrsre

Lecsapoltam a miniszter medencéjét, majd egy parkban ücsörögtem – bilincsben vittek be az őrsre

Irány az ágy! fantázianevű túlélőszoba a hajléktalanok világából, A víz az úr című mozgalomfejlesztő csapatjáték, mentális jóllétet erősítő program, vitaszínház a vitakultúra fejlesztéséért – legalább egy tucat nagy cég idén is milliókat költött civilek ilyesféle szolgáltatásaira a Civil Impact Nonprofit Kft. bullshitmentes fenntarthatósági vásárán, ahol kipróbálhattuk magunkat például polgári engedetlenség résztvevőjeként, sőt ufóként is.

2222-t írunk, és a földön alig maradt víz, ami felett egy szűk elit rendelkezik, egy alulról szerveződő csoport pedig az igazságosabb újraelosztásért küzd. Kiderül, hogy a környezetvédelmi miniszter hatalmas medencés bulit szervezett a kertjében, huszonötezer liter vizet elhasználva. Mit tesz a csoport? Az egyik lehetőség, hogy videót készítenek az esetről, és az interneten terjesztik, a másik, hogy tüntetést szerveznek a skandalum miatt, a harmadik pedig az, hogy behatolnak a miniszter birtokára, lecsapoljátok a medencét, és szétosztjátok a vizet.

Utóbbi polgári engedetlenségnek számít, várhatóan be fogják vinni miatta a résztvevőket.

Állunk egy pohár vízzel három hatalmas befőttesüveg előtt, és el kell döntenünk, melyik megoldásra szavazunk – azzal, hogy a megfelelő edénybe öntjük a maradék vizünket. Naná, hogy a mi kis csoportunk a radikális megoldást választja – már csak azért is, mert azzal lényegében két legyet üt egy csapásra, hiszen a medencecsapolás hírét azonnal terjeszti videókkal együtt az online sajtó.

A büntetés persze nem marad el: a csapat összes tagját előállítják, rabosítják.

A Közélet Iskolája Alapítvány A víz az úr című mozgalomépítő játékában résztvevők tanulhatnak a társadalmi egyenlőtlenségekről, érdevédelemről és közösségépítésről.

Nyolc perccel később már egy rendőr zaklat, hogy miért ülök négy órája a parkban, ugyanazon a padon – egy koszos csöves vagyok, aki nyilvánvalóan ott akarja tölteni az éjszakát, se igazolványaim, se pénzem. Miután kiderül, hogy megszegtem azt a jogszabályt, ami kimondja az „életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmát”.

Tartós kapcsolatok

Egy dél-budai gyártelepen, az NDustrial Studios fotóstúdióban vagyunk, a Civil Impact Nonprofit Kft. idei fenntarthatósági vásárán. 2017-ben tartották az elsőt, azóta minden évben nyolc civil szervezet mutatkozik be egy-egy szolgáltatásával, szigorúan nyolc-nyolc percben. A vendégek pedig, akik körbejárják az egyes helyszíneket, különböző cégek képviselői, és megvásárolhatják a civilek portékáit, ezzel lényegében támogatva az alapítványokat, egyesületeket. A szolgáltatások egységesen nettó 300 ezer forintba kerülnek, és az esemény célja, hogy valós tartós kapcsolatok szülessenek a nonprofit és a for-profit szektor között.

A Good Impacten nem adományozásról van szó – az elmúlt években több mint ötven sikeres együttműködés jött létre, és mintegy 28 millió forint értékben vásároltak szolgáltatást vállalatok a civilektől.

A programra idén is több tucat vállalati döntéshozó látogatott el: többek között a BP, a DM, az Erste Bank, a Magnet Bank, az MVM, a Tata, az Egis, a Praktiker, a Sanofi, a PwC és a Coca-Cola vezetői. Két cég, a BP és az Erste azonnal elkötelezte magát, és előbbi a Tandem Színház produkcióját vásárolta meg családi napi programnak, míg az Erste a fogyatékkal élőket is foglalkoztató MáSzínház műsorára csapott le. Rajtuk kívül majdnem minden jelenlévő cég jelezte, hogy egy vagy több alapítvánnyal és egyesülettel ül le tárgyalni, hogyan tudnák a programjaikat beépíteni a vállalat életébe.

Kiss Gyöngyvér, a Good Impact vásárt a programot megálmodó és szervező Civil Impact Nonprofit Közhasznú Kft. alapító-ügyvezetője.

„Segítünk a civil szervezeteknek a professzionális szolgáltatások kifejlesztésében, a cégeknek pedig megtalálni a nekik való programokat. Nagyon sok hasznosítható tudás, kompetencia érhető el a civil szektornál, és a vállalatok és nonprofitok együtt nagyobb hatást érhetnek el egy fenntarthatóbb életért, mint külön-külön. Az esemény segíti azt is, hogy a sokszor alulfinanszírozott civil szektor új üzleti lábat növesszen annak érdekében, hogy saját tevékenységét, vállalt misszióját finanszírozni tudja” – mondta el Kiss Gyöngyvér, a programot megálmodó és szervező Civil Impact Nonprofit Közhasznú Kft. alapító-ügyvezetője.

Bolygóbarát ételek

A hajléktalanokkal foglalkozó Menhely Alapítvány például csapatépítő játékot kínált, ahogy mondták, a saját pályájukon. Frissen utcára kerültek bőrébe bújva kell eljutni a nap végére az áhított ágyba, és közben mindenféle városi kalandok – például rendőrségi igazoltatás, BKV-ellenőr, vécésnéni – teszik próbára a játékosokat. A vállalati vásárlások bevételéből a társasjátékot tíz iskolai osztályba tudják elvinni, az Első Kézből a Hajléktalanságról nevű program, 15 otthontalan embernek ad megbecsültséget és módot a kitörésre.

A Menhely Alapítvány játéka, amelyben nekem például két perc alatt sikerült bilincset kapnom, a képen szereplő sorstárs pedig éppen egy éttermi vécébe próbál bejutni, pénz nélkül.

A Diverzitás Közhasznú Alapítvány szemléletformáló csapatépítő tréninget mutatott be, méghozzá kétfélét. Lehet azt is választani, hogy a kollégák a szervezet szociális kertjében közösen főznek a kert terméseiből, míg az irodai verzióban egészséges és úgynevezett bolygóbarát ételek készülhetnek. Közben megtanítják az alapítvány képviselői a résztvevőket például a fermentálásra, és más fenntarthatósági kérdésekről beszélgetnek.

A Diverzitás Alapítványnál olasz és francia fűszerkeverékből lehetett fűszersót kererni a Good Impacten. Fotó: Civil Impact

A KórházSuli Alapítvány rajzolós, alkotó foglalkozásokat mutatott be, az InDaHouse társasjátékozást ajánl a céges programot keresőknek, a Bagázs, amely tíz éve tart foglalkozásokat cigánytelepeken élőknek, olyan workshopokat tart vállalatoknak, ahol megtapasztalhatják a támogató odafigyelés előnyeit.

A Tandem Színház most a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány Vox Pop című vitajátéka alapján fejlesztett ki vitaszínházat, az AppArt Egyesület pedig, amely a MáSzínház háttérszervezete, a színházpedagógia módszerével segíthet például az ügyfélkapcsolatok jobbá tételében egy-egy cégnek.

Ezen a foglalkozáson mellesleg az is megtörténhet a vállalkozó kedvű kollégákkal, hogy ufóként meg kell tanulniuk szendvicset készíteni, úgy, hogy elvileg még sosem láttam kést vagy zsemlét.

A borítóképen Harsányi Bence, a Momentán Társulat vezetője és Kiss Gyöngyvér, az esemény ötletgazdága (egyben a Momentán ügyvezetője.

Mi csak bízunk az emberek jóságában – terjed a Továbbadó híre, egyre többen fontolgatják az ajándék szja továbbadását

The post Lecsapoltam a miniszter medencéjét, majd egy parkban ücsörögtem – bilincsben vittek be az őrsre first appeared on Forbes.hu.