:
Breaking News

Ringatózz orosz oligarchák jachtján! Bécsben

Ringatózz orosz oligarchák jachtján! Bécsben

Ilyen, amikor a tényfeltárás, a művészet és az aktuálpolitika találkozik.

Állok a terem közepén, odaszögez a nyugalom és a békesség. Szemben nagy kivetítő a falon, kék ég, szikrázó napsütés, halk vízcsobogás, hajók ringatóznak a tengeren. A videón néha feltűnik egy motorcsónak, odanavigálja magát a lehorgonyzott luxusnaszádhoz, a felvételeken kivehető egy-egy alak, jobbára férfiak, tesznek-vesznek valamit a fedélzeten. Idilli az egész.

Jobban körülnézek, hatalmas világtérkép borítja a múzeumi terem falát – mindez a bécsi Albertina Modernnek is helyet adó Künstlerhaus emeletén. A fekete világtérképen fehér kontúrral a kontinensek és aprócska szigetek, az egészet pókhálóként átszövi a lényeg:

a vonalak egyik végpontja a vagyont termelő szektoroké (olajipar, IT, bankok, ingatlanpiac, kormányzatok stb.), a másik végpont a világ paradicsomi és adóparadicsomi szigetei (Kajmán-szigetek, Man-sziget, Cook-szigetek, Bermuda és társai), metszéspontjukban pedig luxushajók, privát jachtok. Olyan szupergazdagoké, akikről az Ukrajna lerohanását követő szankciók miatt most naponta hallunk.

Angela Anderson: Post-Social Sea, 2022 / Bécs, Künstlerhaus / Whiteness as Property

Posztszocialista tengeri magánflotta

Angela Anderson, Berlinben élő és alkotó amerikai művész különös érzékenységgel nyúlt jóval a háború előtt a témához, és Post-Social Sea címen nemcsak egy látványos installációt kreált, de kutatómunkát is tett mögé. Erről árulkodik a terem harmadik falát betöltő tételes lista a postszocialista világ 50 legnagyobb és legtöbbet érő luxusjachtjáról, részletezve azok hosszát, tankméretét, értékét, állomáshelyét, tulajdonosát és annak nemzetiségét.

Nem különösen meglepő, de a lista első három helyezettje orosz oligarcháké:

a legnagyobb – hatemeletes, két helikopterleszállóval, medencékkel, táncteremmel, mini tengeralattjáróval felszerelt – hajó Roman Abramovicsé (162,5 méter hosszú – 590 millió dollárba került – nyilván a szankciók előtt)a második Alisher Usmanové (156 méter – 600 millió dollár)a harmadik Viktor Rasnyikové (140 méter – 300 millió dollár).

Menekítik

Abramovics családja egyébként több hajóval is felfért a listára (az ötvenedik például Irina Abramovicsé, ez csupán 49,5 méter és 20,4 millió dollárba került), és mint korábban megírtuk, a család mostanában nem unatkozik: egyebek mellett azzal volt elfoglalva, hogy török vizekre menekítse hajóit. Usmanov jachtjáról március elején pedig az a hír jelent meg, hogy már lefoglalták.

Nyitókép: Részlet Angela Anderson Post-Social Sea, 2022 című művéből / Künstlerhaus, Bécs

The post Ringatózz orosz oligarchák jachtján! Bécsben first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés