:

Sok száz órányi ingázás van benne, de emlékeztetnek a nagymama csirkéjére

Sok száz órányi ingázás van benne, de emlékeztetnek a nagymama csirkéjére

Több mint tíz év türelmes munka, sok száz órányi ingázás és szárnyasonként plusz két hónap törődés ad extra ízt a szabadtartású beregi csirkének. Meg sok minden más, amire csak Tiszakerecseny képes. Az Alemitta története az áprilisi Forbes Gazda különszámban.

„Vezetékes víz se volt azokban a házakban, amiket itt az utcában 2011-ben megvettünk. Mindet fel kellett újítani. Lassan haladunk, de értékes gazdaság nőhet ki belőlünk.”

Óvatos kijelentés ez egy Aranyszalag alól. A Magyar Gasztronómiai Egyesület elismerését csak kiváló minőséget elérő termelők kaphatják meg. Például a szabadtartású, mondhatni boldog csirkéket tenyésztő Alemitta.

Héver Tímea az Alemittával francia mintára tartják a csirkéket, most épp fekete, kék és sárga lábúakat. Fotó: Orbital Strangers

A beregi csirke évek óta kellemes hájpnak örvend. A magyar csúcsgasztronómia egyik közkedvelt alapanyaga, megfordult Széll Tamás Michelin-csillagos konyhájától a szintén michelines Costes Downtown konyháját vezető Molnár Márk kezein át Huszár Krisztián leveséig – az ő tapasztalatairól külön is írunk a magazinban.

Huszár Krisztián, a fővárosi Vietnámi Gulyás tulajdonosa nyolc éve használ csirkét az Alemittától. Fotó: Orbital Strangers

Az egyre tudatosabb táplálkozás jegyében lelkesen kacsintgatnak felé a lakossági fogyasztók is, köztük egyre több kisgyerekes szülő. Vagy azért, mert házi ízekre áhítoznak, vagy mert már rég nem jön csirke a vidéki rokonoktól.

„Tényleg sok ötvenest, hatvanast emlékeztet a nagymama csirkéjére” – mondja a közgazdász-matematikusból csirketenyésztővé lett Héver Tímea.

Tiszakerecsenyen, a beregi csirke őshazájában találkozunk, Tímea szüleinek falujáig három óra az út Budapestről. Férjével, a fizikus Kerekes Attilával (egészségügyi startupjáról, a Spiroccóról a Forbes.hu-n is írtunk) évek óta kétlaki életet élnek, legalább heti egyszer legyűrik az oda-vissza azt a hatszáz kilométert.

Hét országban szervezik idősek ellátását és a lélegeztetőgépek lelkét is ők gyártják

Ebben a kétlakiságban „néha azért összecsapnak a fejünk fölött a hullámok” – vallja be Tímea. Van, hogy épp gyermekei tartják benne a lelket: „Anya, dehát akkor nem lesz Magyarországon jó csirke, muszáj csinálni!”

„Legjobb marketingesünk a nagy fiunk, mindenkinek elmeséli az iskolában, hogy milyen a jó csirke. Oktatja az osztálytársait, ezáltal a szüleiket is.”

A Forbes Gazdából azt is megtudhatod, hogyan jutottak el Tímeáék több mint tíz év munkájával a magyar fajtáktól a francia mintáig vagy hogy miért kellett a közelmúltban megállniuk egy lélegzetvételnyi szünetre. Lapozz bele az áprilisi különszámba, címlapján a magyar kenderbiznisz úttörőivel!

The post Sok száz órányi ingázás van benne, de emlékeztetnek a nagymama csirkéjére first appeared on Forbes.hu.