:

Drága, pici, de a képe olyan, mint egy álom: Ezt tudja a világ legkisebb OLED tévéje

Drága, pici, de a képe olyan, mint egy álom: Ezt tudja a világ legkisebb OLED tévéje

Az OLED tévék jelentik a képminőség csúcsát az iparágban, de vajon van értelme ennek a technológiának kisebb méretben is? Egyáltalán kinél válhat be egy ilyen készülék? E kérdéseket jártuk körbe a világ első 42 colos OLED televíziója, az LG C2 segítségével.

Az OLED kijelzők fejlesztéséért és előállításáért felelős LG Displayt régóta nyomasztották a fogyasztók, partnerek és a viszonteladók, hogy gyártsanak 55 inchesnél (139 cm) kisebb képátlójú panelt is. A konszern 2020-ban engedett a nyomásnak, aminek köszönhetően felbukkantak a 48 inches OLED televíziók, amelyek szó szerint letarolták a világot. Dél-Koreában például egyetlen perc alatt eladták a teljes első szállítmányt, úgy hogy az ára gyakorlatilag ugyanakkora volt, mint a nagyobb rokonaié.

LG C2 42″-es változat. Kép: LG

A gamerek között például óriási hype alakult ki a termék körül, és emiatt aztán sokáig hiány is volt a kisebb OLED televíziókból, és egyes piacokra, így például Magyarországra is a vártnál később jutottak el e modellek.

A sikert látva a dél-koreai holding a folytatás mellett döntött, és 2022 elején már be is mutattak egy minden korábbinál kisebb, 42 inches, 4K felbontású OLED televíziót. Ez az LG C2 szériába tartozik, és a termék már be is futott Magyarországra, ki is tudtuk próbálni.

Képi világ

Az OLED technológia elméletben a legjobb képminőséget szavatolja, ami a nagyobb televízióknál szépen ki is jön. De az jó kérdés volt, hogy vajon ilyen kisebb méretben is érzékelhető-e a különbség az LCD-hez képest, azaz nyújt-e kézzel fogható, jobban mondva szemmel látható előnyöket ez a megoldás.

Új fejlesztésű panelt kapott. Kép: LG

Nos, a válasz egyértelműen igen! Egyszerűen sokkal jobb a képi világ, mint amit a hasonló méretű, hagyományos eljárásra épülő modelleknél megszokhattunk.

Mivel a pixelek fényereje egyenként vezérelhető, és akár ki is kapcsolható, ezért lehetségessé válik a tökéletes fekete megteremtése, ami a sötét tartalmaknál kiemelten fontos.

A valós kontraszt végtelen, és mivel a rivális eljárástól eltérően nincs állandó háttérvilágítás, ezért a tónusok maximálisan életteliek, ragyogóak, nincs olyan érzése az embernek, mintha egy halvány fátyol lógna be a kijelző elé. A betekintési szög hibátlan, akkor sem tapasztalni az árnyalatok fakulását, ha valaki oldalról bámulná a képernyőt. Satnya minőségű forrásból származó tartalmak esetén, tehát ha alacsony bitrátájú online streaminget vagy médiaboxból érkező tv adást néz valaki, akkor előfordulhat, hogy akadozást tapasztal. De ilyenkor készenlétben áll az úgynevezett interpolációs eljárás, ami a képfeldolgozó processzor által kiszámolt képkockákat pakolja be a valódiak közé, aminek köszönhetően az emberi agy folyamatosabbnak érzékeli a mozgást.

Játékosoknak?

4K-s termékről van szó, tehát a felbontás megfelelő, és mivel a pixelsűrűség igen nagy, ezért közelről sem látszódnak az egyes képpontok. Ez pedig a játékosoknak, akik monitorként használnák a terméket, értelemszerűen kiemelten fontos. Mint ahogy az is, hogy a maximális képfrissítési ráta 120 Hz, és a G-Sync valamint FreeSync dinamikusan változó képfrissítési technológiák használata is támogatott.

Játékra ideális megoldás

A bemeneti késleltetés (input lag) igen alacsony, 10,4 ms a méréseink szerint, a válaszidő 1 ms, szóval tényleg nagyon odafigyeltek a gamerek igényeinek kiszolgálására is. Konkrétan ki lehet jelenteni, hogy jelenleg az LG C2 az egyik legjobb választás, ha valaki játékra, mondjuk egy nextgen konzol, azaz egy Xbox Series X vagy PlayStation 5 mellé keres tévét.

Dizájn: Hiányérzet

És itt jön be a képbe az is, hogy a dizájn terén nem érzem annyira jónak ezt a terméket. A 42 inches LG totál modernnek néz ki, a kávái igen vékonyak, viszont maga a képernyő két kis, oldalt elhelyezett tappancson nyugszik. Sokkal jobb megoldás lett volna, ha egy hagyományos talpat alkalmaznak, amely lehetővé teszi a kijelző forgatását, döntését, magasságának emelését.

Nem ilyen talpakat választottunk volna. Kép: LG

Ha e téren kicsit jobban elmozdultak volna a tervezők a tévéknél megszokott kialakítás helyett a monitoroknál alkalmazott megoldások irányába, amelyek lényegesen pontosabb pozicionálást tettek volna lehetővé. Ha már gamereknek (is) szánják ezt a terméket, akkor bizony erre oda kellett volna figyelni.

Okos a tv?

Ma már egy ilyen kaliberű tévétől elvárás, hogy okos funkciókat is kínáljon, és ez a szolgáltatás az LG C2-ből sem hiányzik. A cég saját fejlesztésű webOS platformjának legfrissebb változatát kapta meg, ami számos extrát tartalmaz. Többek között elérhetővé teszi közel félezer webes alkalmazás közvetlen elérését, amelyek között megtalálhatóak a kötelező tartalomszolgáltató appok.

Okosnak okos a tv. Kép: LG

Ezek ipari mennyiségű film, sorozat, magazinműsor, sportközvetítés és videoklip megtekintését teszik lehetővé anélkül, hogy a felhasználónak elő kelljen fizetnie a hagyományos tévés csomagokra. E téren a kínálat gyakorlatilag teljes körűnek tekinthető, hiszen képes lefedni a magyar felhasználók igényeit.

Azaz van Netflix, Amazon Prime, HBO, nem hiányzik a YouTube, a Spotify a Twitch és az NFL Game Pass sem, hogy tényleg csak néhány igen fontos példát említsünk.

Maga a rendszer stabil és gyors, a grafikus kezelőfelület rendben van, átlátható, magyarul is tud, a vezérlés pedig a mozgásérzékelőkkel felturbózott távirányítónak köszönhetően kellően felhasználóbarát. A rendszer részét képezik az extrák, amelyeknek köszönhetően például lehetőség nyílik a mobiltelefon képének tükrözésére, vagy megjeleníthetőek az előzetesen a tévére feltöltött szép művészeti alkotások, tehát festmények, illusztrációk vagy akár egy óra számlapja is. Emellett a felhasználók már létrehozhatnak saját fiókokat, amelyekben elmenthetőek a beállítások, a tv képes nekik a mesterséges intelligencia révén releváns tartalmakat ajánlani a tartalomfogyasztási szokások elemzését követően.

Hang

E téren nem nagyon erőltette meg magát az LG, hiszen csak a kötelező minimumot nyújtja a tv két darab, egyenként tíz wattos, rejtett hangszórója. Az egy dolog, hogy hanghibák nincsenek, viszont a mély hangok gyakorlatilag érzékelhetetlenek, a megszólalás pedig kifejezetten sterilnek tűnik. Szóval, ha valakinek tényleg fontos a hangzás, akkor nem fogja megúszni egy épkézláb külső hangrendszer, azaz egy soundbar vagy egy több komponensből álló szett bevetése nélkül.

A kép minősége remek

Megéri az LG C2?

Az LG 42 hüvelykes, kicsi OLED televíziójáért durván fél millió forintot kell letenni az asztalra, ami sok pénz ahhoz képest, hogy ilyen felbontású és méretű LCD tévék már ennek töredékéért is megvehetőek. Viszont a mérleg másik serpenyőjében ott a világbajnok képminőség, a pazar gaming támogatás, és a remek okostévé rendszer. Azoknak tényleg jó szívvel csak ajánlani tudjuk, akik egyrészt akarnak ennyit költeni egy televízióra, másrészt pedig egy sokoldalú, játékra és filmezésre is kiválóan alkalmas, pazar képi világot produkáló, remek okos funkciókkal megtámogatott modellt keresnek.

The post Drága, pici, de a képe olyan, mint egy álom: Ezt tudja a világ legkisebb OLED tévéje first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés