:
Breaking News

Beszédes, hogy mely papírok árfolyam lőtt ki a pesti tőzsdén

Beszédes, hogy mely papírok árfolyam lőtt ki a pesti tőzsdén

Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért tőzsdei cégének értéke is nagyot nőtt nyitás után. Pluszban az OTP is. 

Pénteki záróértékéhez képest változatlanul nyitott a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX (45 034,79 pont), aztán hamar meglódult néhány papír felfelé. A nemzetközi piaci hangulat kedvező, de magyar választások eredménye is hatással lehet ma az árfolyamokra. 

Erős szám: +7,53% 

A nyitás után félórával így nézett ki a BÉT-en a nyertesek sora: 

A nyitás után félórával a legnagyobb emelkedést realizáló részvények a BÉT-en. Az emelkedést a Jászai Gellért-féle IT és telekommunikációs óriás, a 4ig vezeti, ami nemcsak a megrendelések oldaláról kap erős segítséget a kormánytól, de az MNB kötvényprogramja nélkül nem tudott volna akkorát növekedni felvásárlásokon keresztül.  Szorosan mögötte a Mészáros Lőrinc többségi érdekeltségébe tartozó Opus Global, ami ma már nemcsak egy építőipari holding, az energetikai portfóliója legalább annyira jelentős.  A NER-től szintén nincs messze az értékes ingatlanportfólióval rendelkező Appeninn vagy a CIG Pannónia Biztosító. 

Úgy néz ki tehát, hogy a kormányhoz és a NER-hez bekötött cégek papírjai nagyot emelkedtek, de a piac alapvetően díjazza, hogy mégha meglepetés is született a választásokon, hiszen a kormány kétharmados győzelmére valószínűleg még a Fidesz-központban sem számítottak előzetesen, kevesebb bizonytalanságot jelent, hogy Orbán Viktor marad hatalmon. 

Örülhet Csányi Sándor is 

A legerősebb a nyitást követő órában az OTP forgalma, a bankpapírok is szépen emelkednek, 3,8 százalékos pluszban vannak jelenleg (12 700 forintnál a jegyzés a cikk publikálásakor). Enyhén emelkedett a nagyobb papírok közül a Mol, a Richter viszont 0,77 százalékos mínuszban volt reggel. A Magyar Telekom nagyon alacsony forgalomban alig változott. 

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint az OTP árfolyama 12 ezer és 13 ezer forint között, a Magyar Telekomé 400 és 410 forint között változhat. A Mol valószínűleg gyengülni fog, a Richter viszont 7500 forint közelébe emelkedhet.

Kapcsolódó

Holdról is látszó kétharmad – és 6 kihívás, amivel a gazdaság szembenéz

The post Beszédes, hogy mely papírok árfolyam lőtt ki a pesti tőzsdén first appeared on Forbes.hu.