:

Rubel, nem rubel: éket vert Putyin ötlete a szomszédban

Szlovákia az EU-tagországokkal egyeztetve vásárol földgázt Oroszországtól – szögezte le Eduard Heger szlovák miniszterelnök vasárnap éjjel a Facebookon.

Egy fontos idézet

„Szlovákia az EU-tagországokkal egyeztetve vásárol gázt Oroszországtól. Éppen a mi kérésünkre kezdődött el a koordináció az orosz gáz behozatalát érintő uniós fizetésekkel összefüggésben. Ebben a helyzetben is kulcsfontosságú az egység, és kitartunk a szerződésbeli feltételek tiszteletben tartása mellett az eurós fizetések vonatkozásában.”

Mindezt Eduard Heger, szlovák kormányfő nyomatékosította tegnap este a saját Facebook oldalán. Az ügy előzménye, hogy kormánya gazdasági minisztere épp az ellenkezőjéről beszélt egy tegnap esti tévés vitában. Richard Sulík gazdasági miniszter azt mondta, hogy mégha nagyon gyakorlatiasnak is tűnik a hozzáállása, az orosz gázért rubelben fognak fizetni, inkább „minthogy ártsanak a saját gazdaságuknak”. Sulík azt is mondta, nem engedhetik meg, hogy elzárják az orosz gázt. 

Egy nagy szám: 85%

 Szlovákia jelenleg gázimportjának 85 százaléka Oroszországból származik.

Háttér: a rubel-nem rubel játék 

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án jelentette be, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háborúval összefüggésben „barátságtalannak” minősített országoktól – köztük az Európai Unió valamennyi tagállamától – csak rubelben fogadják el a földgáz árát.

Ezt az Európai Unió és a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7 országcsoport tagjai is visszautasítják, arra hivatkozva, hogy ez nem más, mint szerződésszegés, mert a fizetés pénzneme is része a gázvásárlási szerződésnek.

Valójában arról van szó, hogy a szankciókkal nem érintett orosz Gazprombankba kell utalnia a nyugati országoknak, abban a formában, ahogy eddig is tették, a váltás itt történik meg. Moszkva erre mondhatja, hogy Putyin átvitte a rubeles ötletét, a Nyugat pedig, hogy nem engedett az orosz zsarolásnak. A rubel árfolyamot stabilizálhatja, hogy a Gazprombank ilyen tételben vásárol majd rubelt a gázért kapott eurókon, de a szlovák példa is mutatja, hogy a Kreml akciója arra is alkalmas, hogy megossza az európai politikusokat. 

(MTI, Forbes)


   
    

The post Rubel, nem rubel: éket vert Putyin ötlete a szomszédban first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés