:

Mészáros 100 milliárdos banküzlete – folytatódik a fúzió

Mészáros 100 milliárdos banküzlete – folytatódik a fúzió

A Budapest Bank és az MKB összeolvadása után itt a nagy bankfúzió újabb állomása. 

Mit lépett most az MKB?

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bank Nyrt. közgyűlési felhatalmazással csaknem 100 milliárd forint összkibocsátási értékű, dematerializált törzsrészvényt vett át az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Banktól – olvasható a Magyar Bankholding Zrt. irányította bankfúzióról szóló tájékoztatásban, amelyet hétfőn tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Mit jelent ez a lépés?

Az adásvétel azt követően jöhetett létre, hogy a Takarékbank az igazgatóság döntése alapján a részvényértékesítéssel 100,26 milliárd forintról majdnem 187 milliárd forintra emelte az alaptőkéjét.

Az MKB részesedése Takarékbankban 85,72 százalékra nő, a részvények átvétele 46,37 százalékos közvetlen részesedést jelent.Az MKB vállalta azt is, hogy megszerzi a Magyar Posta Zrt. 17,66 százalékos Takarékbank-részesedését. A 17,71 milliárd forint össznévértékű részvényt október végéig vásárolják meg.

A Takarékbank integrációjával a mérlegfőösszeget tekintve Magyarország második legnagyobb nagybankja jön létre 2023 májusáig. A bankfúzió részeként múlt héten jogilag egyesült a Magyar Bankholding Zrt. két tagbankja, a Budapest Bank Zrt. és az MKB Bank.

Egy nagy szám: 311,3 milliárd

Az új intézmény majdnem 311,320 milliárd forint törzstőkével átmenetileg MKB Bank Nyrt. néven működik.

Háttér

A Magyar Bankholding projekt két évvel ezelőtt indult, és három nagy bank fúziójára jött létre, ezek: az MKB, a Budapest Bank és a Takarékbank. Az így létrejövő bankóriás meghatározót tulajdonosa a tegnapi választások után rögtön gyarapodó Mészáros Lőrinc, de az OTP-rivális nagybankban az állam is résztulajdonos.

Kapcsolódó:

Csak felfelé! – mondják a bankok a kamatokra és már léptek is

The post Mészáros 100 milliárdos banküzlete – folytatódik a fúzió first appeared on Forbes.hu.