:
Breaking News

Nem menekülnek az orosz oligarchák – újabb szuperjachtot foglaltak le

Nem menekülnek az orosz oligarchák – újabb szuperjachtot foglaltak le

Amerikai közreműködéssel, spanyol rendőri vezetéssel újabb szuperjacht került a hatóságok birtokába. Most Viktor Vekselberg szívta meg, írja anyalapunk, az amerikai Forbes.

Jachtfoglalósdi

Lefoglalták Viktor Vekselberg 90 millió dollárt élő csúcsjachtját Palma de Mallorcán. A spanyol Guardia Civil az FBI-al együttműködve kaparintotta meg a Tango nevű hajót.Vekselberg jachtja január 30-a óta van Mallorcán. Spa, úszómedence és egy szépségszalon is található rajta, emellett 14 vendéget tud elszállásolni hét (nem túl puritán) kabinjában.A jachtfoglalósdi kilencedik áldozata a Tango: összesen már másfél milliárd dollár értékű szuperjachtot blokkoltak vagy foglaltak le a február végi orosz invázió óta a hatóságok. Eleinte sok oligarcha még menekíteni próbálta csecsebecséit, de pórul járt már Igor Szecsin orosz olajbáró, és egy Nagy-Britanniában aktív, eddig meg nem nevezett üzletember is. Roman Abramovics Törökországba menekítette szerény kis csónakjait.

Vekselberg, a balek

A 255 láb hosszú Tangót már korábban kitiltotta a kikötőiből az Egyesült Államok. Vekselberg, aki amúgy Ukrajnában született, már 2018 óta az USA feketelistáján szerepel, mivel az orosz energiaszektor egyik legfontosabb embereként tartják számon.

Az orosz oligarchát március 15-én az Egyesült Királyság szankciói is sújtották, de az Európai Unió még nem pécézte ki magának. A mostani jachtfoglalást a spanyol Guardian Civil az Egyesült Államok kérésére, a mallorcai helyi bíróság írányítása alatt foglalta le. Vekselberg nem kommentálta az esetet.

A Tangót az üzletember több offshore-cégen keresztül tulajdonolja. Vekselberg nevét még két igen drága játékszerhez kötik: egy Airbus A319-es és egy Bombardier BD700-as privát repülőgép is közvetve az övé. Előbbit az USA a Tangóval egy napon szankcionálta, utóbbit pedig Kazahsztánba menekítették. Az Airbus az amerikai hatóságok szerint nagyjából 90 milliót, míg a Bombardier 15 millió dollárt érhet a Forbes kalkulációi alapján.

Borítókép: A Tango lefoglalása. Fotó: Guardia Civil

Újabb oligarchajachtot foglalnak le, ezúttal Nagy-Britanniában

The post Nem menekülnek az orosz oligarchák – újabb szuperjachtot foglaltak le first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés