:
Breaking News

V4-es ország küld tankokat Ukrajnának

A cseh és a szlovák sajtó is arról ír, hogy Prága döntött: többek között régi típusú T-72-es tankokat küldenek vasúton Ukrajnába. 

A cseh hadsereg nagyjából 90 darab régi típusú, nem modernizált T-72-es tankkal rendelkezik, ezek közül küldenek többet más, páncélozott harcjárművel együtt (összesen több tucatot) Ukrajnába. Ez olyan technológia, amit az ukrán seregben is ismernek, a járműveket azonnal be tudják vetni. A cseh Echo24 értesülését sem a kormányzat, sem a cseh katonai vezetés nem erősítette meg, később Jana Černochová védelmi miniszter annyit közölt Twitteren, hogy “nélkülözhetetlen hadianyagot” küldenek Ukrajnának, de a háború miatt mást nem árult el arról, pontosan mit. 

Nagy szám: 40% 

A háború tovább eszkalálódik Ukrajnán belül. Az orosz csapatok valóban megkezdték a visszavonulást, a The Kyiv Independent szerint a háború első szakaszában meghódított területek 40 százalékát engedték vissza az ukrán erőknek, Kijev régióból kivonultak, de elvonultak Szumiból vagy Csernobilból is. Úgy tűnik valóban elsősorban a Donbaszra, vagyis a keleti frontra összpontosíthatnak a továbbiakban, illetve igyekeznek tartani a délen elfoglalt területeket, hogy Ukrajnát továbbra is elzárják az Azovi-tengertől. Szakértők szerint itt nem a tartós megszállás lehet a cél, hanem ezeknek a területeknek a beemelése a későbbi béketárgyalásokba. 

A visszavonulás akár jó hír is lehetne, de egyre több a bizonyíték arra, hogy az oroszok több száz ártatlan civilt gyilkoltak meg a Kijev melletti falvakban, miközben elhagyták azokat. A Nyugat újabb szankciókat vezetett be és helyezett kilátásba a háborús bűnök miatt. (Moszkva szerint – az orosz propaganda korábbi állításainak megfelelően – az ukránok megrendezték a vérengzéseket.)

Háttér

A NATO-tagországok eddig is komoly hadi utánpótlást küldtek a világ második legnagyobb hadseregének inváziója ellen szívósan küzdő ukránoknak, főleg olyan fegyvereket, amelyek a védekezésben segítették őket.

Prága most komoly nehézfegyverzettel segít be, üzenetértékű, hogy az egykori szovjet blokk egyik országa ajánl elsőként ilyen minőségű segítséget az ukránoknak. 

Petr Fiala cseh miniszterelnök lengyel és szlovén kollégájával együtt március 15-én személyesen látogatta meg Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, pedig akkor még az oroszok a főváros körüli ostromgyűrű kialakításán dolgoztak. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Jospe Borell, az EU külügyi főképviselője még a héten Kijevbe utazik. 

Borítókép: Csehországban fotózott, páncélozott harci járműveket szállító vonat. Fotó: OSINTdefender

The post V4-es ország küld tankokat Ukrajnának first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés