:

Az Index tulajdonosa is szerepet kap Mészáros szuperbankjában

Az MKB főrészvényese Mészáros Lőrinc, a formálódó szuperbank egyik alapintézménye a bank, amely most választott felügyelőbizottságot. Erős névsor jött össze. 

2022. április 4-étől 2025. december 31-ig tartó időszakra Nagy Andort, Hornung Ágnes Annát, Bánkuti Erzsébet Beátát, Járai Zsigmondot, Valkó Mihályt és Vaszily Miklóst az MKB Bank felügyelőbizottsági tagjává választották – jelentette be a tőzsde honlapján az éppen a Budapest Bankkal és a Takarékbankkal fuzionáló MKB. 

Erős nevek: Orbán egykori kabinetfőnökétől a volt jegybankelnökig

Hornung korábban a Pénzügyminisztériumban volt államtitkár, gyermeke születése miatt mondott le. Karrierjét a PwC-nél kezdte, nyolc évig volt a könyvvizsgáló cégnél.  Valkó a Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója. A cég közel áll a Matolcsy családhoz (az MNB elnök fiához és annak üzleti köréhez). Bánkuti Erzsébet Beáta, ügyvéd. Korábban a Miniszterelnökségen és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban dolgozott a takarékszövetkezeti integráció jogi hátterének megteremtésén (a mostani bankfúzióban az így átalakított Takarékbank is részt vesz). Különböző vezető pozíciókban régóta kíséri a szuperbank alakulását.  Nagy Andor, Orbán Viktor egykori kabinetfőnöke, egykori bécsi és izraeli nagykövet.  Járai Zsigmond, egykori MNB-elnök. 

De “van még egy srác a zenekarban”: Vaszily Miklós.

Vaszily elismert médiapiaci topmenedzser volt, dolgozott az akkor még piaci alapon működő Origónál és a tömeges felmondás előtti “régi Indexnél” is, de jó ideje a kormányzati propagandagépezet egyik megbízható végrehajtó embere. Már az Origó átállítását is ő vezényelte le, de volt vezető az MTVA-ban és az Echo TV-ben, jelenleg pedig a TV2 elnöke. 

Egy fontos idézet

„Egyetlen ember volt Magyarországon az elmúlt hét hónapban, aki az Indexbe pénzt tudott adni, vagy pénzt adott. Azt Mészáros Lőrincnek hívják.”

A – volt origósokból alakult – Direkt36 oknyomozó portál által közölt, kiszivárgott felvételeken ezt Fekete-Szalóky Zoltán, az Index jelenlegi főszerkesztője mondta. Már csak azért is pikáns, hogy Vaszily, aki immár az Index egyik tulajdonosa is, szerepet kap a Mészáros többségi érdekeltségébe tartozó banknál. 

The post Az Index tulajdonosa is szerepet kap Mészáros szuperbankjában first appeared on Forbes.hu.