:
Breaking News

Csányi javított, Mészáros Lőrinc hatalmasat zakózott a világ leggazdagabbjainak listáján

Megjelent anyalapunk, az amerikai Forbes milliárdoslistája. Nem újdonság, hogy saját leggazdabbjaink, Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor is szerepelnek a listán – előbbi hatalmasat zakózott, az OTP-vezér azonban javított a helyezésén.

Megjelent a Forbes World’s Billionaires List, azaz a világ leggazdagabbjait összesítő lista, amin két magyar dollármilliárdos, Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc is szerepel. Csányit 2018 óta tartja számon az amerikai Forbes 1,1 milliárd dolláros belépő vagyonnal, tavaly 1,2 milliárd dolláron állt. Idén nagyot ugrott, 2022-ben 1,3 milliárd dollárra, azaz nagyjából 450 milliárd forintra becsüli a vagyonát a lista.Kevésbé járt jól Mészáros Lőrinc, 2019-es belépő 1 milliárd dolláros vagyona tavaly 1,5 milliárdig menetelt, idén azonban 1,2-re, azaz nagyjából 415 milliárd forintra esett vissza.Vagyonuk ugrándozásával a helyük is megváltozott: Mészáros tavaly még 2035. volt, idén majdnem 300 helyet esett vissza, jelenleg 2324. helyen szerepel. Csányi előre menetelt, a 2378. pozícióról feljött a 2190. helyre. Az amerikai Forbes a magyar szerkesztőség számításai alapján teszi közzé a magyar milliárdosok vagyonát.

Miért cseréltek helyet?

Januári gazdaglistánk élén még Mészáros Lőrinc szerepelt, közel 20 milliárd forintos előnyt élvezett Csányi Sándorral szemben. A február végén kitört orosz-ukrán háború azonban Mészárost érintette rosszabbul, hiszen vagyonának jelentős része forintban van, és az Opus-részvények is nagyot zuhantak márciusig januárhoz képest.

Tovább nehezbíti Mészáros pozícióját a Fidesz és Brüsszel háborúja, ami szintén egy nagy pofont adott a forintnak, ezzel tovább gyengítve a milliárdos dollárban kifejezett vagyonának értékét.

Csányi vagyonösszetétele azonban kevésbé függ a háborút azért szintén megszenvedő OTP-től, valamint vagyona egy részét szingapúri kitettségeinek köszönhetően dollárban, euróban és szingapúri dollárban számoljuk el, ezért már márciusban helyet cserélt a Forbes valósidejű listáján a két leggazdagabb magyar.

The post Csányi javított, Mészáros Lőrinc hatalmasat zakózott a világ leggazdagabbjainak listáján first appeared on Forbes.hu.