:

Orbán: Azonnali tűzszünetet kértem Putyintól, és ha az oroszok azt kérik, rubelben fizetünk a gázért

Az elsöprő és váratlan kétharmados győzelmet hozó választások után először tart (nemzetközi) sajtótájékoztatót Orbán Viktor kormányfő, aki ötödik ciklusát kezdheti meg miniszterelnökként (ebből négyet egymás után nyert el, rendre alkotmányozó többséget elérve a választásokon). 

A választásokról 

„Soha ennyi párt nem kapott még ennyi szavazatot a rendszerváltás óta. Ez a legjobb választási eredmény.”  „A győzelem három tényezőnek köszönhető: a magyarok békét akarnak, a békemissziónkat már a háború előtt megkezdtük; az az egyszerű tény, hogy Magyarország egy sikeres ország (Lengyelországgal együtt mi vagyunk Európa két legsikeresebb országa); a baloldal tiszteletlen volt a választási kampányban, a Fidesz viszont a szív és az érzelem politikáját vitte.” 

Külpolitika

A NATO katonai szövetségben és az EU-n belüli képzeli el a jövőt – de a nemzetállamok Európájában hisz.  Amíg a háború tart, addig minden adminisztratív előírást, ami az energiaárak emelkedés eredményezi. Fel kell függeszteni az ETS rendszert, azt a szabályozást, ami a villamosenergia árát összekapcsolja a gáz árával, és ne kelljen bioüzemanyagot keverni az üzemanyagokhoz.  Orbán azt is mondta, hogy szerinte nem lehet egy EU-tagot elszigetelni – ezt arra a felvetésre mondta, hogy sok nyugati vezető nem gratulált neki, de Putyin vagy Lukasenka, tehát az autoriter vezetők igen. Orbán azt is mondta, kapott több helyről is gratulációkat a hétvégi győzelméhez. 

Orbán: Rubelben fizetünk, ha az oroszok azt kérik

Tegnap Donald Trumppal, ma Vlagyimir Putyinnal beszélt hosszan telefonon. „Tudjuk, milyen brutálisak Európa ezen részén a háborúk. Mi értjük azokat a dolgokat, amik itt zajlanak” – mondta a háború kapcsán.  

„Azonnali tűzszünetet kértem Putyintól.” Javaslatot tett egy budapesti csúcsra, ahol részt vesz Vlagyimir Putyin, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – a francia elnök és a német kancellár. Itt az azonnali tűzszünetről kellene megállapodniuk. Putyin azt mondta, egy ilyen tárgyalásnak felételei vannak, de Orbán szerint erről már Putyinnak és Zelenszkijnek kellene megállapodnia.  

„Ha az oroszok azt kérik, rubelben fizetünk” – mondta annak kapcsán, hogy Moszkva euró helyett rubelben kéri a „barátságtalan” országoktól a gáz árát. A nyugati országok és a G7 vezetői elutasították ezt, de a régió többi országa is zsarolásnak minősítette Putyin ötletét. 

Paks II

„Nem az oroszok, az EU oldalán lehetnek problémák” – mondta a beruházás kapcsán. Hangsúlyozta, hogy a nukleáris energia egyetlen eleme sem szerepel a szankciók között, így jelen állás szerint a paksi bővítés folytatódik. Orbán szerint, ha nem támadják a paksi bővítést, 2023-ban már működhetne a blokk, ami megoldás lehetne a gázfüggésre és az energiaválságra is. 

 

The post Orbán: Azonnali tűzszünetet kértem Putyintól, és ha az oroszok azt kérik, rubelben fizetünk a gázért first appeared on Forbes.hu.