:
Breaking News

Musk megreformálná a Twittert, a platform nagyot lépett a sakkjátszmában

Musk megreformálná a Twittert, a platform nagyot lépett a sakkjátszmában

Ahogy korábban már írtunk róla, Elon Musk beszállt a Twitterbe, és azonnal a közösségimédia-plaform legnagyobb befektetőjévé vált. A Twitter felhasználói azonban szkeptikusak: aggódnak, hogy a multimilliárdos egy életre tönkreteszi kedvenc platformjukat.

Mi történt eddig?

Miután Musk fejest ugrott a Twitter-univerzumba, egyből előterjesztett néhány javaslatot, ami véleménye szerint demokratikusabbá és professzionálisabbá tenné a felületet. Nyíltan kifejtette, hogy nem szimpatizál a Twitter moderálási elveivel, és egy ponton még egy saját közösségi média felület ötletét is belengette – ami egyben a Twitter riválisa is lenne. (Erre egyébként Trump is tett kísérletet, de az ő akciója hatalmas bukással végződött.) Ez az ötlet egyelőre parkolópályán van, de az biztos, hogy Musk reformálna, ennek első lépéseként közvéleménykutatást indított.

Posztjában az alábbi kérdést tette fel követőinek:

„A szólásszabadság elengedhetetlen egy működő demokráciához. Szerinted a Twitter elég szigorú ebben?” Majd: „A szavazás következményei fontosak lesznek. Kérlek, szavazz figyelmesen.”

Évek óta kérlelik a twitteresek a vállalatot, hogy adják hozzá a tweetekhez a szerkesztés lehetőségét. Április elsején, bolondok napján megint elsütötték a poént, hogy dolgoznak rajta – négy nappal később pedig bejelentették, hogy nem is vicceltek. Fotó: Twitter

De ez csak az első lépés volt. Miután hivatalossá vált, hogy Musk az igazgatótanács tagjává vált, újabb kérdést szegezett a Twitter-népéhez: ebben arra volt kíváncsi, hogy szeretnék-e a felhasználók, hogy a Twitter egy szerkesztés-gombbal bővítse funkcióit.

Hogy aláhúzza a kérdés súlyát, helyesírási hibákkal és félregépelésekkel írta meg a posztot. Ez az ötlet egyébként nem az ő fejéből pattant ki először, korábban a Twitter azonban többször elvetette a kérdést, mondván, hogy sokan utólag szerkesztenék át már népszerűvé vált és elterjedt posztjaikat. Végül engedett a nyomásnak a közösségi platform, Musk részvényszerzésének hetén jelentették be, hogy dolgoznak a funkció fejlesztésén.

Bár ez a két kérdésfelvetés még nem ördögtől való, a Twitter-felhasználók ferde szemmel néznek Muskra, félve, hogy a túlzott kontroll ronthatná beszélgetéseik minőségét.

Többen posztban fejezték ki aggályukat

„Elon Musk helyet vásárolt a Twitter igazgatótanácsában, Jeff Bezos a Washington Post tulajdonosa, Bill Gates több mint 300 millió dollárt adott a médiának. A tényleges szólásszabadság és a demokrácia nem egyeztethető össze ezzel a vagyoni helyzettel.”

„Kérlek, ne engedjétek, hogy Elon Musk tönkretegye az egyetlen értékelhető közösségi média felületet.”

„Nem akarok összeesküvés elméletek gyártani, de Elon Musknak rengeteg Twitter-részvényt kellett vásárolnia ahhoz, hogy megtiltsa az embereknek, hogy gúnyolódjanak a ballépésein. Nem mintha ez a platform profitot hozna.”

Trump hívei elkezdték kérlelni Elon Muskot, hogy engedje vissza az exelnököt a platformra. Trumpnak is jól jönne a lehetőség, a saját, Twitterre hajazó közösségi oldala, a Truth Social hatalmas bukás. Több mint egy hónapja nem is posztolt oda. Fotó: Donald Trump / Facebook

Musk követőbázisa – aminek nagy része alapvetően a Tesla fanatikusaiból áll – ellensúlyozta a negatív hangokat. Felbuzdulva azon, hogy Musk a szólásszabadság és a demokrácia pártján áll, néhányan még az egykori elnök, Donald Trump táborából is átpártoltak hozzá, azt remélve, hogy Musk visszaengedi a felületre a kitiltott üzletembert. Más felhasználók a The Babylon Bee nevű kritikus szemléletű hírportál visszatérését remélik, amit szintén letiltott a Twitter, miután viccet csinált az LMBTQ közösségből és a diverzitás kérdéséből.

A Twitter nem fél, sőt egyik első emberévé tette Muskot

A Twitternél azonban egyelőre nem úgy látszik, hogy aggódnának: több mint egy nappal a részvényszerzés híre után a Tesla-vezért kinevezték a közösségi óriás igazgatósági tagjaként. A platform CEO-ja, Parag Agrawal arra hivatkozott a döntésében, hogy az elmúlt hetekben többször is beszélgettek Muskkal, és hisznek abban, hogy a tanácsnak nagy értéket hozhat az ötleteivel.

Lelkes rajongója és egyben kritikusa is a Twitternek, és pont erre lesz a platformnak szüksége a hosszú távú sikeresség elérésében, írta Agrawal saját profilján.

Az igazgatósági kinevezés azonban preventív lépés is lehet a Twitter részéről. A közös megegyezés szerint ugyanis a pozíció lejártáig, azaz 2024-ig Musk nem szerezhet 14,9 százaléknál nagyobb részesedést a platformban, ezzel pedig a Agrawalék megakadályozhatták, hogy túl nagy hatalmat szerezzen magának. Az április eleji 9,2 százalékos részvénycsomag megszerzésével ugyanis Musk akár még a vezető pozícióban lévő emberek elmozdítására is kísérletet tehetett volna.

A barátságos gesztus így stratégiai szempont is lehet, de a Twitter alapítója, Jack Dorsey is örülni látszik a befektetésnek.

Dorsey, akinek a vagyonát nagyjából 200 millió dollárral dobta meg a hétfői hír, szintén a Twitteren (hol máshol?) osztotta meg gondolatait. „Nagyon örülök, hogy Elon csatlakozik a Twitter igazgatótanácsához! Nagyon törődő a mi világunkkal, és a Twitter ebben a világban betöltött szerepébel kapcsolatban. Parag és Elon is a szívükkel vezetnek, remek csapat lesznek” – írta Dorsey.

The post Musk megreformálná a Twittert, a platform nagyot lépett a sakkjátszmában first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés