:
Breaking News

110 éve született Örkény – 10 gondolat, ami napjainkban is aktuális

110 éve született Örkény – 10 gondolat, ami napjainkban is aktuális

110 éve született a magyar groteszk legnagyobb képviselője, Örkény István, aki regényeiben, Egyperces novelláiban és nyilatkozataiban egyedi humorú, örökérvényű gondolatokat fogalmazott meg életről, halálról, magyarságról, Budapestről. Most összegyűjtöttünk tízet, ami különösen aktuális napjainkban.

„Lelkes, hívő és meggyőződéses budapesti vagyok. Azt hiszem, hogy ez a város nagyon sok szempontból egyedülálló a földtekén, elsősorban a szépsége miatt. Ezt így volna helyes mondani: Isten mindent megtett, hogy ez legyen a világ legszebb városa, mi, emberek is mindent elkövettünk, hogy elcsúfítsuk, de ez nem sikerült egészen.”

„Mostani jóvoltunk – ha ítélőképességünket nem éri károsodás – az idők végéig meghosszabbítható.”

„Sokszor tűnődtem: vajon meddig remél az ember?
Most már tudom: az utolsó pillanatig.”

„– Milyen megható! És azonkívül, hogy magyarok, mivel foglalkoznak? 
– Azonkívül, hogy magyarok, nem foglalkoznak semmivel, mert ez teljesen igénybe veszi az idejüket.”

„ Magyarnak lenni voltaképp egy hiányérzet. Örök keresésben élünk.”

Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán

„Innen, a déli szélesség 17., a nyugati hosszúság 151. fokáról körülbelül az Otahiti szigetek magasságából, igen rossz időjárási viszonyok között, az éjszaka sűrű sötétjében, tomboló szélben, zuhogó esőben, az erős hullámverésben hánykolódva, amikor már a többi magyar, csupa derék matróz, a tengerbe veszett, én egészen véletlenül rájöttem arra, hogy ha a két karomat előrelököm, és, mintha eveznék, hátracsapom, a lábamat pedig, ahogy a békák ugrálnak, széjjelrúgom, akkor, ahelyett hogy én is elmerülnék, és a vízbe fulladnék, a felszínen bírom tartani magam. Drága földieim, felsőpáhokiak! Létezik ez? Tudtatok róla? És ha tudtatok, miért nem szóltatok? Ha még tíz percig kibírom szusszal, talán idetéved egy hajó, és észrevesz, és kiment. De ha nem, akkor ezúton üzenem minden hőn szeretett honfitársamnak: Becze Benedek vagyok! Magyarok! Halló! Figyelem! Hallgassatok szómra, és ha hasonló bajba keveredtek, kezetekkel-lábatokkal kapálózzatok, nehogy a hullámok elnyeljenek. Menyemet, fiamat üdvözlöm, és Isten óvja a szép magyar hazát!” /Üzenet a palackban/

„Aki másokat győz le, mindig beszennyeződik. De aki önmagán győzött, megtisztul általa.”

„Magyarország, rögeszme (orv.: „fixa idea”). Tízmillió lakosa van. Újabb hírek szerint gyógyítható, bár úgy sokat veszít a bájából.”

Örkény István író későbbi feleségével, Radnóti Zsuzsa dramaturggal
Fotó: Fortepan/Hunyady József

„- Jó napot.
– Jó napot.
– Hogy van?
– Köszönöm, jól.
– És az egészsége hogy szolgál?
– Nincs okom panaszra.
– De minek húzza azt a kötelet maga után?
– Kötelet? – kérdeztem hátrapillantva. – Azok a beleim.”

„Remélem, fenti álhírek teljesen kielégítik az olvasó szenzációéhségét. Ezzel egy csapásra fölöslegessé válna az egész hírközlő apparátus, a telsztárok, ügynökségek, kábelek és képtávírók.
Tömérdek pénzt takaríthatunk meg. Még a lapszerkesztőségek dolgozóit is szélnek ereszthetjük, mert e sorok írója szerény fizetségért vállalkozik rá, hogy a hazai sajtót ellássa érdekes, frissnek tűnő és hitelesnek látszó álhírekkel.”

Kiemelt kép: Fortepan / Szalay Zoltán

 

The post 110 éve született Örkény – 10 gondolat, ami napjainkban is aktuális first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés