:

Kupolák a csillagos égbolt alatt az ESO felvételén

Kupolák a csillagos égbolt alatt az ESO felvételén

Forrás: ESO/M. Zamani

A lélegzetelállító, csillagokkal teleszórt égbolt alatt az ESO La Silla Obszervatóriumába vezető utat látjuk a chilei Atacama-sivatagban, amely a legkülönbözőbb teleszkópoknak ad otthont. A kép előterét az 1,54 méteres dán teleszkóp foglalja el, mögötte a 2,2 méteres MGP/ESO távcső látható, a háttérben pedig az ESO Új Technológiájú Távcsöve (New Technology Telescope, NTT) bújik meg.

Az 1,54 méteres dán teleszkóp éppen szokásos éjszakai kötelezettségeit végzi: a kozmosz rejtélyeire fényt derítő kutatásokat végez. Rengeteg tudományos felfedezéshez járult már hozzá, így megfigyelte rövid gammasugár-kitörések utófénylését, amelyeket valószínűleg két neutroncsillag végzetes ütközése idézett elő.

A 2,2 méteres MGP/ESO teleszkóp szintén a gammakitörések megszállottja: GROND műszerével ezeknek az eseményeknek az utófénylését keresi, amit aztán a nagyobb távcsövek nyomon követhetnek. A teleszkópot egy spektrográffal is felszerelték, valamint egy széles látószögű képalkotóval, amellyel lenyűgöző felvételeket készít.

Bár ezen a képen alig látszik, az NTT-nek köszönhetjük a megfigyelő csillagászat néhány kulcsfontosságú eredményét. A nagy távcsőtükrök saját súlyuk alatt deformálódnak, ezért a távcső által alkotott kép optimális minősége és részletgazdagsága érdekében a tükrök alakját szabályozni kell. Az NTT volt az első teleszkóp, amelyben ezeket a beállításokat észlelés közben, egy referenciacsillag segítségével végezték el. Az aktív optikának nevezett technikát ma már széleskörűen alkalmazzák a nagy professzionális teleszkópokban.

Forrás: ESO/M. Zamani