:

Tovább szedi áldozatait az olcsó Xiaomi roller a Facebookon

Tovább szedi áldozatait az olcsó Xiaomi roller a Facebookon

Márciusban már írtunk arról, hogy a Facebookon sorra bukkannak fel az olyan fizetett posztok, amiben túlságosan olcsón kínálnak kifejezetten drága Xiaomi elektromos rollereket, vélhetőleg annak reményében, hogy megszerezzék a hiszékeny felhasználók bankkártya és egyéb adatait.

Hiába teltek el hetek, a kamu ajánlat továbbra is rendre feltűnik a legnagyobb közösségi oldalon, és az átverés mögött állók rengeteg energiát fektetnek abba, hogy életszerűnek tűnjön a csalás.

24.hu Ne dőljön be a jól felépített átverésnek!

A hirdetett posztok alatt kamuprofilok bizonygatják, hogy tényleg sikerült 720 forintért rollert venniük, illetve biztatják az oda tévedő embereket, hogy kövessék a bejegyzésben található link utasításait. Az átverős oldal szintén profi: először ki kell tölteni egykérdőívet, aztán van egy minijáték (mintha nem élhetne bárki az ajánlattal), majd amikor kiderül, hogy a próbálkozó azon szerencsések közé tartozik, akik felfoghatatlanul olcsón vehetnek rollert,

jön a veszélyes rész.

Először meg kell adni jó pár személyes adatot (név, cím, telefonszám stb.), ami elméletileg a termék kiszállításához kell, majd jön a legveszélyesebb pont: meg kell adni a bankkártya adatokat (kártyatulajdonos neve, bankkártya száma, lejárati dátum, ellenőrző kód), hogy levonják a kért összeget. Ha megadnánk az adatokat (amit mi nem tettünk), akkor két eredmény lehetséges: levonják a pénzt a kártyáról, de sosem jön cserébe roller, a másik rosszabb és valószínűbb. Pénzt ugyan nem vonnak le a kártyáról, de a csalókhoz kerül minden adat, amivel vissza lehet élni.

Ha valaki hasonló hiretéssel találkozik a Facebookon, annak érdemes azt azonnal jelentenie (három kis pont a poszt jobb felső sarkában, majd hirdetés jelentése, azon belül pedig félrevezetés vagy csalás opció), illetve érdemes észben tartani, hogy az ajánlat egész egyszerűen túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Nem szabad bedőlni annak, hogy egy 100 ezer forintnál is drágább eszközt csak úgy meg lehet vásárolni a neten kér eurónak megfelelő összegért.

Birkás Péter további cikkei Lelőtték a világ legnagyobb illegális online piacterétMár itthon is elérhető a Xiaomi PayA legtöbben tavaly vettek először kriptót

The post Tovább szedi áldozatait az olcsó Xiaomi roller a Facebookon first appeared on 24.hu.