:

Elfogott rádióadások: a civilek lemészárlása az orosz stratégia része

Elfogott rádióadások: a civilek lemészárlása az orosz stratégia része

Nem egyedi, elszigetelt esetek, hanem az orosz katonai stratégia szerves részei lehetnek az ukrán polgári lakosságot megtizedelő vérengzések – véli a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) elfogott rádióüzenetek alapján a Der Spiegel csütörtöki jelentése szerint.

A külföldi hírszerzéssel foglalkozó nemzetbiztonsági szolgálat a Kijev melletti Bucsát február végétől április elejéig megszállva tartó orosz erők olyan rádióadásait rögzítette, amelyekben civilek meggyilkolásáról volt szó.

Az üzenetek egy része közvetlen kapcsolatba hozható az oroszok visszaszorítása után a településen talált holttestekkel.

Elfogtak egy adást, amelyben egy katona elmondja a másiknak, hogy ő és társai lelőttek egy kerékpározó embert.A világsajtót bejárta egy felvétel, amely éppen egy kerékpár mellett fekvő holttestet ábrázol;a Bellingcat oknyomozó oldal egy, a gyilkosságról készült drónfelvételt is nyilvánosságra hozott.A BND szerint nem igaz, amit a Kreml mond, hogy a civilek elleni támadásért nem az oroszok a felelősek. (Moszkva szerint az ukránok által rendezett színjátékról van szó.) A megdöbbentő részleteket tartalmazó felvételeket már ismertették a szövetségi parlament (Bundestag) illetékeseivel.Az anyagokból az is kiderül, hogy katonák mellett zsoldosok, például a Szíriában és egyes afrikai országokban aktív, kegyetlenkedéseiről hírhedt Wagner orosz biztonsági magánvállalkozás emberei is részt vettek a gyilkosságokban. Bucsa, 2022. április 6. Civilek nejlonzsákban lévõ holttesteinek azonosítását végzik rendõrök és hatósági személyek a Kijev melletti Bucsában 2022. április 6-án, mielõtt egy kijevi halottasházba szállítanák õket. Az ukrán hatóságok napokkal ezelõtt Kijev környékén készült fényképeket és videófelvételeket tettek közzé, amelyeken számos, utcán fekvõ, civil ruhás ember holtteste látható. MTI/EPA/Roman Pilipej

Kulcs: itt nem véletlenről van szó

A BND értékelése szerint az elfogott rádióadások arra utalnak, hogy

nem véletlenszerű esetekről, és nem is fékevesztett katonák kilengéseiről van szó, hanem tudatos, világos stratégiáról.

A BND szerint ezt jelzi az is, hogy a katonák úgy számoltak be egymásnak az atrocitásokról, mintha a mindennapi életükről beszélnének. A véres módszer azt szolgálja, hogy a félelem, a terror legyen úrrá a polgári lakosságon, és ne legyen ellenállás a megszállókkal szemben.

Mariupol a következő

A Der Spiegel szerint szerdán további, nehezen lokalizálható felvételeket is elemeztek, amelyek nagy aggodalmat keltenek, mert arra utalnak, hogy az oroszok nem csak Bucsában tizedelték meg a polgári lakosságot. Hasonló bűncselekményekre utaló jeleket tártak fel az ostromlott és nagyrészt már lerombolt dél-ukrajnai nagyváros, Mariupol térségéből is.

Nyugati vezetők Kijevben 

Orbán Viktor a bucsai vérengzésről eddig visszafogottan nyilatkozott, az agressziót elítélte, de ezekről az esetekről azt mondta, hogy független vizsgálatnak kell kiderítenie, mi történt. A vérengzés az eszkaláció új szintje, ahogy ma írtunk róla, erre az EU-nak is válaszolnia kell, el is készült az újabb szankciós csomag, miközben a szlovák kormányfő ma Kijevbe utazott, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig holnap érkezik az ukrán fővárosba, hogy Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyaljon. 

A nagy rubel rulett, ahol Orbán újra megforgatta a kereket

(MTI, Forbes)

The post Elfogott rádióadások: a civilek lemészárlása az orosz stratégia része first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés