:

Twitterről is kideríthető, ha valaki depressziós

Twitterről is kideríthető, ha valaki depressziós

Egy újonnan kifejlesztett algoritmus 88,39%-os pontossággal képes észlelni a depressziót a Twitter-felhasználóknál – írja a TechXplore. A londoni Brunel Egyetem és a Leicesteri Egyetem kutatói által kifejlesztett algoritmus úgy határozza meg valaki mentális állapotát, hogy 38 adatpontot elemez a nyilvános Twitter-profiljából, beleértve a bejegyzések tartalmát, a közzétételi időket és a követőit és követett profiljait.

A kutatócsoport szerint a hasonló rendszerek a jövőben többféleképpen is használhatók lehetnek több platformon, például

korai depresszió diagnosztizálására, foglalkoztatási szűrésre vagy rendőrségi vizsgálatokra.

Az algoritmust két olyan adatbázis segítségével képezték ki, amelyek több ezer felhasználó Twitter-történetét, valamint a felhasználók mentális egészségére vonatkozó további információkat tartalmazott. Az egyes adatbázisokban található információk 80 százalékát a bot tanítására használták fel, a másik 20 százalékot pedig a pontosságának tesztelésére. A bot úgy működik, hogy először kizárja az ötnél kevesebb tweettel rendelkező felhasználókat, és a fennmaradó profilokat átfuttatja egy szoftveren, hogy kijavítsa az elírásokat és a rövidítéseket. Ezután 38 különböző tényezőt vesz figyelembe – például a felhasználó által leírt pozitív és negatív szavakat, barátai és követői számát, valamint az emojik használatát –, és meghatározza a felhasználó mentális és érzelmi állapotát.

A csapat szerint egy ilyen rendszer megnyitja az utat az olyan platformok előtt, mint a Twitter és a Facebook, hogy proaktív módon jelezzék a felhasználók mentális egészségügyi problémáit.

Nagy Nikoletta további cikkei Videó: felásták az orosz katonák a csernobili radioaktív erdőtKamu Trump-hirdetés vette rá az embereket az oltásraMeghackelték az orosz Gazprom egyik oldalát

The post Twitterről is kideríthető, ha valaki depressziós first appeared on 24.hu.