:
Breaking News

Deutsche Bank: hatalmas probléma lehet az amerikai gazdasági visszaesés

Deutsche Bank: hatalmas probléma lehet az amerikai gazdasági visszaesés

A Deutsche Bank az első Wall Street-i bank, amely a jövő évre vonatkozóan az Egyesült Államokban már a gazdasági visszaeséssel számol – írja anyaoldalunk, az amerikai Forbes.

Az intézmény szakértői egy „kisebb” visszaeséssel számolnak a jövő évi amerikai gazdasági mutatókban. Ez az infláció és a kamatlábak emelkedésének köszönhető. Szerintük az amerikai gazdaság jelentős károkat fog szenvedni a Federal Reserve (Fed) központi bank szigorításai miatt, amelyek a jövő év végén és 2024 elején fognak jelentkezni.

Emellett azt is megjegyezték, hogy két negatív negyedévvel kell számolni, a munkanélküliek aránya pedig több, mint másfél százalékkal nőni fog.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja szintén jelentős mértékben hozzájárul a problémához, Mark Zandi, a Moody’s Analytics elemzőiroda vezető gazdasági szakértője szerint emiatt a gazdasági visszaesés és a stagfláció is hatalmas problémát jelenthet.

A Goldman Sachs elemzői az 1970-es évek stagflációs, vagyis az inflációval párosuló recesszió időszakához hasonlították a következő évek előrejelzéseit. Más szakértők még messzebb mentek: William Dudley közgazdász, a Federal Reserve New York-i irodájának volt vezetője szerint a recesszió elkerülhetetlen, mivel a központi bank túl messze van attól, hogy az inflációt kezelni tudja.

13 százalékos infláció szakadhat rá az ötödik Orbán-kormányra

Azonban Lawrence Lindsey, a Federal volt igazgatója egy hétfői interjúban azt nyilatkozta, hogy a gazdaság még idén nyáron visszaesésre számíthat, mivel a központi bank a közelében sincs annak, hogy kezelni tudja a problémát. Lindsey szerint a fogyasztók kénytelenek lesznek visszafogni a költekezésüket.

Egy lehetséges recesszió vagy stagflációs időszak főképp attól függ, hogy a Federal Reserve képes lesz-e a kamatlábakat olyan ütemben emelni, hogy lassítható legyen a gazdasági növekedés, így csökkentve az inflációt. Zandi azonban azt is hozzátette, hogy a túl gyors kamatemelés sem jó, mivel az alááshatja a növekedést és a rendeződést.

Bár néhány szakértő kritikusnak véli az elkövetkező időszakot, a legtöbben úgy gondolják, jövőre még nem lesz visszaesés. Az olajárak és a kamatlábak egyre csak emelkednek, a közösségi bevételek és a fogyasztói költekezések továbbra is biztató számokat mutatnak.

A Moody’s Analytics jelentése szerint az infláció miatti növekedő árak egy átlagos amerikai család számára havi plusz 296 dollár költséget jelentenek, amely kicsivel több, mint százezer forintot jelent.

A részvényesek számára a Goldman iroda szakértői magas növekedésű, magas hozamú részvények vásárlását javasolják. A listán szerepel a Google anyacége, az Alphabet és a mikrochipekkel foglalkozó Micron is, valamint a randiapp Match és a Mastercard is. A Goldman arra is figyelmeztette a befektetőket, hogy kerüljék az alacsony hozamú cégek, mint a DraftKings sportfogadó-mogul, a Carvana használtautó-kereskedő és a DoorDash ételrendelős app részvényeit.

Borítókép: A Deutsche Bank székháza Frankfurtban. Forrás: Wikimedia Commons

The post Deutsche Bank: hatalmas probléma lehet az amerikai gazdasági visszaesés first appeared on Forbes.hu.